Verbouwing Stadhuis

Een complex onderwerp doordat er verschillende intenties en zaken tegelijk spelen. Je kan het in 3 delen bezien. Over de onderdelen Duurzaamheid en Beveiliging heerst voldoende duidelijkheid. Het blijft een hoop geld, maar het heeft genoeg voordelen en is op onderdelen ook zeer noodzakelijk.

De meeste onduidelijkheid zit in de verbouwing die ook een herinrichting van de begane grond en nog een paar andere plekken omvat. Als raad zijn we hierin gewoon niet goed meegenomen en dat uit zich vandaag. Veel te laat natuurlijk.

Het verhaal begint in november 2023 bij de begroting, waarin ineens een reserve gevormd moet worden voor de verbouw van het stadhuis. Niet iets van een voorbereidingskrediet maar meteen het hele bedrag. Dat maakte de raad toen al nerveus. Wat gaan we daar dan voor krijgen? Hoe we daarin meegenomen?

Onduidelijkheid daarin is 3 weken terug een beetje weggenomen met een informerende presentatie. Maar die klonk ook gelijk als “dit is het”.

Wat het onderwerp vooral storend maakt is dat er maar steeds gezegd wordt dat het de raadzaal niet raakt, terwijl dat gewoon niet waar is. De grote zijschuifdeuren verdwijnen per slot. Dat heeft grote gevolgen voor degenen in die raadzaal, die uiteindelijk ook nog eens de trouwzaal is.

Een tweede storende factor is de positie van de griffie en de fractiekamers. Overal zijn tekeningen en ontwerpen van, maar dit deel is slechts in woorden beschreven.
Als dan ook nog technische vragen over deze onderwerpen slecht of pertinent onjuist worden beantwoord dan kalft het vertrouwen steeds verder af.

De raad wil en moet gewoon weten of haar dagelijkse ondersteuning, de griffie, goed gehuisvest wordt en daardoor goed zijn werk kan doen.

Dit alles leidt tot een soort van ingehouden debat, tijdens de raadsvergadering van 4 juli 2024. We zijn niet tegen maar zeggen nu ook niet dat we voor zijn. We willen vooral in gesprek over hoe het er nu uit gaat zien. Dat is ook het eindresultaat als de wethouder die toezegging doet. Daarmee is er net genoeg om uiteindelijk schoorvoetend ja te zeggen met de voltallige raad.

Henk Santing
fractievoorzitter Stadspartij PLOP

Naschrift
Zo een volgende dag, als ik deze bespiegelingen opschrijf, realiseer ik me dat mijn gevoel vergelijkbaar zal zijn met een gemeentelijk participatietraject waarin je het gevoel hebt overvallen te zijn. Ik kan u verzekeren, dat voelt niet goed.

Ook een  voor Assen?