Gastvrijheid en openbare hygiëne

Je leeft er een jaar naartoe en voor je het weet is het alweer voorbij. Het mooiste Asser feest van het jaar. En het was weer een prima feest, met een prima opzet, prima vermaak, veel prima bezoekers en bijna steeds prima weer. Complimenten aan een ieder die dit mogelijk heeft gemaakt, en uiteraard ook aan de harde werkers die bij nacht en ontij al op pad zijn om de stad weer zo schoon mogelijk te krijgen.

Helaas kleeft er wel een smetje aan dit mooie feest. We hebben er al vaker aandacht voor gevraagd, hebben dat tijdens de raadsvergadering van 4 juli 2024 ook weer moeten doen: de toiletvoorzieningen voor dit grote druk bezochte feest zijn ondermaats.

Er zijn dit jaar weliswaar grotere units geplaatst, en misschien ook wel wat meer dan vorige jaren, maar daar moesten in principe ook twee tot drie keer zoveel mensen gebruik van maken. Waarom? De plaszuilen, die in vorige edities ruim vertegenwoordigd waren, waren nu slechts mondjesmaat voorradig – en dan waren ze soms ook nog eigendom van onze eigen ondernemers, die hun klanten wel gastvrijheid wilden betonen.

En hoewel die plaszuilen niet direct een fraaie aanblik in het straatbeeld bieden, betekende de afwezigheid ervan een dilemma voor alle mannen die er wel gebruik van zouden wíllen maken: die konden alleen terecht bij de toiletunits. Maar daar stonden de vrouwen en kinderen al rijen en rijen dik te wachten op hun beurt……

Nu zijn mannen fysiek niet afhankelijk van de voorzieningen waar vrouwen dat wel van zijn, dus van het alternatief werd dankbaar gebruik gemaakt. Bijvoorbeeld: langs de gevel van woningen op de hoek van de Torenlaan en de Brink waren hekken geplaatst om te voorkomen dat daar, zoals jaarlijks tijdens het festival gebeurde, oneigenlijk gebruik van gemaakt zou worden door urinerende mannen. Helaas waren deze hekken makkelijk opzij te schuiven, zodat er alsnog mannen gebruik van maakten…..terwijl aan de andere kant van die hekken nota bene de toiletunits stonden. Maar ja, daar stonden de vrouwen in zes rijen tot zo’n beetje aan het museum.

Een ander geliefd alternatief was de lange rij hekken die op de Brink was geplaatst, onder andere rondom de Silent Disco. Daar was naarmate de avonden vorderden een nagenoeg permanente rij van zeker twintig naast elkaar staande urinerende grote en kleine mannen te vinden.

En eenzelfde beeld was zichtbaar bij alle plekken waar toiletunits stonden en waar hekken makkelijk opzij te schuiven waren.

Deze situatie is noch gastvrij noch hygiënisch te noemen. En beide kunnen wij als gemeente in onze openbare ruimte niet tolereren. Natuurlijk is het lastig om op een adequate wijze te voorzien in toiletvoorzieningen voor zo veel bezoekers. En uiteraard is de organisatie van het festival uitbesteed, maar de openbare ruimte is en blijft de verantwoordelijkheid van de gemeente.

Wat ons betreft moet dit toch beter geregeld kunnen worden, dus we hebben het college gevraagd om die verantwoordelijkheid ook te nemen en, naast het mee te nemen in de evaluatie van dit jaarlijkse festival, ook in overleg met de organisatie serieus te zoeken naar een oplossing voor dit probleem voor de volgende editie. Het college heeft dit toegezegd.

Janna Booij, raadslid namens Stadspartij PLOP

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/16647668/medelijden-met-wie-de-afzethekken-weer-moet-opruimen-wildplassers-gaan-los-tijdens-tt-festival-in-assen

Ook een  voor Assen?