Jaarverslag/jaarrekening gemeente Assen 2023
Als gemeenteraad proberen we in de jaarlijkse controlecyclus de 4 onderdelen (vooruitblik van de kaderbrief, begroting, voortgangsrapportage en jaarverslag) een serieuze en zinvolle plek op de politieke kalender/agenda te geven. Het jaarverslag heeft nu een serieuze plek gekregen. De meeste partijen hebben hun reflectie gegeven. Dat is dus wel eens anders geweest.
De jaarrekening 2023 heeft een enorm overschot. In het raadsvoorstel wordt dan aangegeven welk deel nog een bestemming in het volgende jaar moet hebben. Het restant gaat naar de algemene reserve. Op die bestemming spitste zich het debat toe.
De meeste partijen vonden het een slecht idee van het college om zomaar 1,5 miljoen naar 2024 over te hevelen en te besteden aan een project om het financiële systeem te vernieuwen. Vooral omdat je voor zo’n plan normaal gesproken een apart raadsvoorstel zou moeten hebben. Want nu frommel je zo’n uitgave even weg in een onderwerp als zo’n budgetoverheveling. Oude politiek die deze wethouder maar niet los kan laten. Zelfs als bijna de hele raad zegt “dat gaan we niet doen” sputtert hij nog steeds tegen. Net als zijn partij, Assen Centraal, die als enige tegen dit amendement stemt. Het amendement werd ingediend door de CU, mede met Stadspartij PLOP, VVD, CDA, D66, SP en Lijst de Rijke.
Het tweede discussiepunt betreft een bedrag van 1 miljoen dat is overgebleven uit de pot van het rijk ontvangen geld ter compensatie van de energietoeslag in 2022 en 2023. Stadspartij PLOP vindt dat dit geld armoede-gerelateerd is en wil graag dat dit ook voor de armoedebestrijding bedoeld blijft. Dit plan dienen we in samen met GL, SP en Lijst De Rijke. Ook de PvdA stemt uiteindelijk voor. Maar de rest van de raad wil dit niet. Ook dit miljoen mag naar de algemene reserve. Politieke drogredenen hoor je langskomen, zoals “het had een armoede-gericht doel, maar dat was in 2023, dus is het nu algemeen geld en gaat het naar de algemene reserve”. Drogreden noem ik dat, want voor het gros van wat wél overgeheveld wordt, geldt exact hetzelfde: het gaat naar speciale reserves als duurzaamheid en binnenstad. Gebrek aan sociaal gevoel noem ik dat maar bij het merendeel van deze raad. Onbegrijpelijk maar waar.
Henk Santing
fractievoorzitter Stadspartij PLOP
Het jaarverslag/de jaarrekening 2023 van de gemeente Assen werd behandeld in de raadsvergadering van 4 juli 2024 en ook vastgesteld, mét dus de wijziging door het amendement van CU, Stadspartij PLOP, VVD, CDA, D66, SP en Lijst De Rijke