Inclusie- en diversiteitsbeleid

Op 4 juli j.l. stond “Inclusie - en diversiteitsbeleid” op de agenda.

Een heel belangrijk onderwerp, waar het gaat om hoe wij als gemeente gaan bijdragen aan een inclusieve en toegankelijke gemeente.

Een onderwerp wat ook in het verkiezingsprogramma van Stadspartij PLOP staat:

“In Assen kan je verschillend zijn. Wij tolereren niet dat aan dat recht, om jezelf te zijn, wordt getornd. Dat is de basis voor een inclusieve stad. Dat uitdragen begint bij de gemeente “!!

Het voorstel is unaniem aangenomen!

De bijdrage van Stadspartij PLOP is hieronder te lezen.

Lia de Ruiter

Raadslid

“Voorzitter,

Van 2020-2022 werken we in onze gemeente met LIA (en dan heb ik het niet over mezelf). Het gaat om de Lokale Inclusie Agenda, met als onderlegger het VN-verdrag handicap!  De LIA is in 2023 geëvalueerd en één van de belangrijkste conclusies was dat het thema Inclusie breder is dan alleen het VN verdrag. En heel goed dat de thema’s Regenboogakkoord en Anti Discriminatie ook zijn opgenomen, want, zoals Stadspartij PLOP in het verkiezingsprogramma heeft staan:

 “In Assen kan je verschillend zijn. Wij tolereren niet dat aan dat recht, om jezelf te zijn, wordt getornd. Dat is de basis voor een inclusieve stad. Dat uitdragen begint bij de gemeente.”

Iedereen moet mee kunnen doen en zich vooral welkom voelen in onze gemeente!!!

We lezen in het voorstel dat er meerdere sessies en gesprekken zijn geweest met verschillende groepen, zoals de LFB, de Participatieraad, COC, ARA en ook zeker heel erg belangrijk de Kinderraad!!

En uiteraard zijn we blij dat de samenvatting op B1 niveau wordt gemaakt.

Waar we ook blij mee zijn, waar het gaat om inclusie, is dat Artikel 1 , naar aanleiding van de motie van PvdA en GroenLinks, waarvan wij mede-indiener zijn, in dit Huis zal worden opgehangen, als de motie wordt aangenomen!

Maar……..Stadspartij PLOP mist in het stuk een heel belangrijke groep, nl die groep die het niet breed heeft, waar zelfs sprake is van armoede!! Zelfs met een apart armoedebeleid mag/moet dit hier ook genoemd worden!

Vervolgens gaat het steeds over formele organisaties. Maar er zijn genoeg andere vindplaatsen in onze samenleving. Denk aan kerken en moskeeën. Een voorbeeld: de gemeente heeft zwemmen voor moslimvrouwen georganiseerd, maar zonder de NAVTC…….de Nederlands Anderstalige Vriendschapsstichting voor Taal en Cultuur!”

 

Voorzitter , Stadspartij PLOP gaat akkoord, want ook in de toekomst mag en kan je in Assen verschillend zijn! Daar blijft Stadspartij PLOP zich hard voor maken.

We zullen hierin moeten blijven investeren, zowel in ons eigen handelen als financieel!!”

Ook een  voor Assen?