Mobiliteitsvisie
Voor alle visies die in de raad worden vastgesteld, geldt dat de omgevingsvisie in principe leidend is. De omgevingsvisie is helaas door de vorige coalitie vastgesteld. In die visie werd vooral de auto weggedrukt uit een toekomstig straatbeeld.
Wij hadden nog de hoop dat binnen het college hieraan sturing gegeven zou worden. Want dat kan zeker, zolang je dat maar beredeneert en ook de consequentie trekt om op termijn die omgevingsvisie aan te passen. Maar helaas, het college bij monde van de VVD wethouder heeft zich te veel laten leiden door het groen en een "fiets op 1".
Stadspartij PLOP is de enige fractie geweest die zich in woord en gebaar niet kan vinden in deze visie.
Zo ligt er nu een visie waarin het college dus acties als van de Beilerstraat een fietsstraat te maken én halverwege af te sluiten voor auto’s zomaar kan doen. Ook het uitbreiden van het vergunningparkeren naar andere wijken zoals Lariks, Pittelo, Peelo, Marsdijk of Kloosterveen kan zonder problemen worden ingevoerd. Zelfs toestemming van de gemeenteraad is niet meer nodig. We huiveren bij de gedachte.
We hopen voorlopig maar dat het college nu eindelijk eens doorpakt met zaken die maar helemaal niet opschieten. Hoe ingewikkeld is het nu eigenlijk om rondom de Kop van de Vaart die 30 km-regel in te voeren. Of wat serieuze fietsparkeerplaatsen te organiseren; zonder wordt het vooral een zooitje. En nu de vernieuwing van de eerste straten in de binnenstad is gerealiseerd, wordt het toch echt tijd om in het voetgangersgebied te handhaven op al die fietsers die nog steeds vinden dat ook daar die "fiets op 1" staat.
Henk Santing
Fractievoorzitter Stadspartij PLOP
De Mobiliteitsvisie is besproken in de besluitvormende raadsvergadering van 27 februari j.l.
Fractievoorzitter Santing zei er toen het volgende over:
Voorzitter,
Of het ooit gaat wennen, dat vraag ik me af. Al die visies die we jaarlijks bespreken. En dan vormen ze ook nog een soort van stelsel met de nodige onderlinge samenhang. Hoe zorg je er nu voor dat we recht doen aan die samenhang én recht doen aan het onderwerp waarover een visie gaat. Hoe zorg je er nu voor dat hetgeen al vastgelegd is, onze bewegingsvrijheid bij een volgende visie niet belemmerd?
Dit is een uitdaging. En wat mijn fractie betreft, zijn we bij deze visie niet geslaagd in het waarmaken van deze uitdaging. Er wordt vooral aangegeven waaraan mobiliteit moet voldoen vanuit de andere visies, de beschikbare openbare ruimte én het dogma van de fiets op 1. Een visie op de mobiliteit zelf krijgt dan onvoldoende kans.
Zo wordt er in deze visie maar gehamerd op dat er meer groen moet komen, in bijvoorbeeld de binnenstad. Daarvoor kunnen dan gerust vele parkeerplekken opgeofferd worden. De auto’s kunnen namelijk wel in de parkeergarage, want daar is ruimte voor dik 400 auto’s op de piekmomenten.
Dat is de invloed van diverse visies op dit stukje parkeren.
Maar voorzitter, laat ik nou een andere keer van het college begrepen hebben dat de ruimte in de parkeergarages prima gebruikt kan gaan worden door die vele nieuwe bewoners die het centrum gaat krijgen. Waar blijven die plannen nu in dit plaatje?
Voorzitter, deze visie is op verzoek van de raad vorig jaar teruggenomen en aangepast. Die aanpassing zien we terug in wat nu voorligt en wordt, ook door ons, zeker gewaardeerd. Het haalt wat ons aangaat ook de nodige irritatiepunten weg. Maar tegelijk, wat verandert er nu echt aan de boodschap? Dat voorzitter, dat zien wij niet.
Zo moet de hele stad nog steeds een 30 kilometer zone worden. Negeren we in deze visie de grote snelheidsverschillen die tegenwoordig onder het fietsverkeer van een schrikbarende werkelijkheid zijn.
Vooral de keuze voor een nog op te stellen parkeerstrategie moet blijkbaar de lucht klaren. Maar dat doet het niet. Parkeren van fiets, auto, scootmobiel, bedrijfsbus, het maakt fundamenteel deel uit van een mobiliteitsvisie. Een belangrijk deel van parkeren voor je uit schuiven, is daarmee geen oplossing. Sterker nog, als je wel opschrijft dat het parkeren in de wijk gereguleerd moet gaan worden, dan heb je een kader hiervoor toch al opgeschreven? Wij zien de collegebesluiten tot vergunning-parkeren in heel Assen al in de mededelende sfeer langskomen. Is dat straks het plan om een deel van het ravijntekort te gaan dichten?
Voorzitter, wij vinden het voorliggende voorstel vooral een gemiste kans om een fundamentele visie op mobiliteit voor de komende jaren neer te zetten. We betreuren dat zeker wel.
Maar wat Stadspartij PLOP betreft staat ook op het gebied van mobiliteit vooral de Stad op 1, niet de fiets of een hele batterij andere visies.
Voorzitter, wat betreft de amendementen wachten wij de beraadslaging in eerste termijn verder even af.
Tot zover