Vuurwerk motie
In de landelijke politiek is er de afgelopen maanden het nodige te doen geweest rond het afschieten van vuurwerk en het belagen van hulpverleners en de openbare orde. Nadat de algemene teneur toch was om het nu maar eens aan banden te leggen, besloot het Kabinet om ook de vuurpijlen en het knalvuurwerk in de ban te doen. Daarmee is het vuurwerk afschieten voor het grootste deel verboden nu in Nederland.
Toch is er één partij in Nederland die dit nog niet genoeg is. Ze hebben dit tot speerpunt gemaakt. Landelijk niet volledig gerealiseerd nog, dus nu wordt er vol ingezet op de gemeenten. In enkele steden heeft dit alsnog geleid tot een algeheel vuurwerkverbod.
Ook Assen wordt geconfronteerd met deze strategie. Afgelopen maand dreigde er een motie te komen dat dit totaalverbod eiste. Maar daar was geen draagvlak voor. Er is dan ook geen echt Asser probleem. Over een andere boeg gegooid werd meer steun gevonden voor een motie die vooral vragen stelt voor de bühne.
Na de wisseling van meningen in het debat werd de motie nog verder uitgekleed. Wat resteerde was de vraag aan het college om te onderzoeken hoe een centraal vuurwerkfeest (in 2021) kan worden vormgegeven. Daar was uiteindelijk een meerderheid voor te vinden.
Dat zonder Stadspartij PLOP.
Wij hebben het wel gehad met deze landelijke kwesties inbrengen in de gemeentelijke politiek. Wij vinden deze tendens een gevaarlijke voor de democratische rol en positie van de gemeente en de gemeenteraad. Dat kleurt onze reactie in de raad op deze motie.
Henk Santing
fractievoorzitter Stadspartij Plop
Bijdrage Stadspartij Plop 12 maart 2020