Pilot Verduurzaming Marsdijkhal
Een jaar geleden hebben we als Assen een eerste stap gezet in de richting van verduurzamen van het gemeentelijk vastgoed. Afgesproken is dat er een Masterplan gemaakt wordt waarin voor al het vastgoed de mogelijkheden in kaart worden gebracht. In de loop van 2020 is dat gereed. In de tussentijd zouden we een pilot gaan doen met 3 panden, waarvan de Marsdijkhal de eerste is. De pilot moet ook wijsheid opleveren voor die toekomstige ontwikkelingen.
Voor de wijk Marsdijk is het geweldig dat de sporthal nu gerenoveerd wordt. Dat is eigenlijk wel het aller belangrijkste van het besluit dat we uiteindelijk nemen vandaag. In de zomervakantie van dit jaar zal het gaan gebeuren. Zo hebben de gebruikers er het minste last van.
De verduurzaming gaat ook mooie resultaten opleveren. Te beginnen met isolatie, andersoortige warmtepomp en die logische zonnepanelen. Hoewel de dakconstructie daar helaas beperkend in is. Anders zouden we zoveel panelen kunnen plaatsen dat we voldoende energie opwekken om het gebruik te compenseren. Dat zou het CO2 neutraal maken. Nu is het totale effect een reductie van 65%. Voorwaar ook een mooi resultaat.
Een tegenvaller is dat er geen aanpassingen zijn ten aanzien van het watergebruik. Wij hebben daar een jaar geleden om gevraagd. Want verduurzamen is meer dan isolatie en zonnepanelen. Regenwater kan prima gebruikt worden voor toiletten en douches bijvoorbeeld. Het college stelt dat dit te duur zou zijn en dat ze er daarom vanaf zien. Er is dan ook geen berekening hierover met de raad gedeeld. Dat is toch ook de stijl van dit college, om de raad daarin niet mee te nemen en ons de keuze te geven. Wij vinden dat belachelijk, kunnen zo als raad geen afwegingen maken, worden aan de kant gezet.
Bijkomend beeld is dat we als gemeente zo laten zien hoe wij zelf met duurzaamheid omgaan. Wat mogen we dan verwachten en vragen van de Assenaar?
Het kost natuurlijk wel een paar centen zo’n renovatie. Een groot deel hiervan is al op een of andere manier in het verleden opzij gelegd. Daarnaast ontstaan diverse voordelen in rente en lagere energielasten. De gemeentelijke begroting wordt maar voor een klein deel extra belast. Tenminste, als alles uitpakt zoals gedacht. Er zit namelijk nog een onzekerheid in de financiële onderbouwing. En die onzekerheid heeft PLOP bij de eerste besprekingen over het voorstel al blootgelegd. Dat gaat over een landelijke subsidie voor dit soort sport-gerelateerde bouwprojecten. De BTW wordt dan teruggeven. Alleen is het de vraag of dat landelijke potje geld genoeg is om alle aanvragen te dekken. De aanvragen in 2019 waren zo hoog dat slechts 82% lijkt te worden gecompenseerd. De eindbeoordeling hiervan volgt begin volgend jaar, dus het zou nog kunnen meevallen. Het college erkent inmiddels deze tekortkoming. Er is dus inderdaad een risico. Maar het college ziet geen reden het voorstel aan te passen.
Tsja, dus als het hierin tegen zit, komen we weer eens geld te kort, ook al is dat tekort te overzien.
Maar goed. Een gerenoveerde en deels ook verduurzaamde Marsdijkhal is hier het belangrijkste. En die komt er!
Henk Santing
fractievoorzitter Stadspartij PLOP
Raadsvergadering 13 februari 2020