Lesbisch stel wil weg uit Assen na pesterijen

 

Even kreeg Assen begin dit jaar landelijke aandacht na een interview van Jannie Donker en Lambertha Penning voor RTV Drenthe. Nadat ze vorig jaar zijn gaan samenwonen aan het Lodewijk Napoleonplein werden ze gepest en getreiterd door buurtbewoners met als dieptepunt de brandstichting van hun schutting tijdens de jaarwisseling.

Uit de berichtgeving bij het Dagblad van het Noorden van 9 januari bleek dat Actium en de politie de zaak nu in onderzoek hebben genomen. Slachtoffers menen echter dat de hulpverlening te langzaam op gang is gekomen. De wijkopbouwwerker schijnt een aantal keren langs te zijn geweest bij de twee vrouwen. Helaas weten we nu wat de uitkomst is van dit proces met een tragisch verloop voor het stel. Dat er geen pardon is voor pesters in Assen is vanuit het perspectief van een slachtoffer slechts een doekje voor het bloeden. De sociaal-emotionele schade bij slachtoffers van pesten en discriminatie is evident.

Tanja Ineke van COC Nederland pleit voor een alerter politieoptreden met behulp van de roze-in –blauw teams. Dit zou mogelijk een deel van een antidiscriminatie-aanpak kunnen zijn. Veel meer heil verwacht ik van een protocolaanpak, die start bij vroeg signalering/melding en afgerond wordt bij klacht beëindiging van buurtpesterijen/-discriminatie. Bij de ontwikkeling van een dergelijke protocol   (wat is het probleem, wie doet wat en wanneer) zijn de volgende partners betrokken: het antidiscriminatiebureau, de politie en de woningstichting. Ook zou men kunnen denken om het opbouwwerk en buurtbemiddeling hierin te betrekken. Essentieel onderdeel van de aanpak is de rol van de gemeente in haar regisserende functie. In deze zienswijze is een aantal stappen nog te maken. Bijkomend voordeel is dat de ontwikkeling van een dergelijk protocol tevens een vliegwieleffect heeft voor de deskundigheidsbevordering van de betrokken partners.

Noes Solisa
Assen, 28-1-2014

Ook een  voor Assen?