"De pannenkoek wordt duur betaald!"

 

Bestemmingsplanwijziging voor "Das Boot’’ oftewel “De pannenkoek wordt duur betaald”!

Normaal gesproken is het niet mijn insteek om zaken uit de opiniërende bespreking te herhalen, maar we zijn inmiddels 8 weken verder dus een beetje opfrissen kan geen kwaad.

Het mag bekend zijn dat PLOP geen voorstander is van het laten afmeren van een Pannenkoekenschip/Horecaboot in de Zwaaikom van de Vaart. De radicale verandering van gemeentelijk beleid, die impliceert dat 1 bevoorrecht bedrijf de mogelijkheid geboden wordt op deze historische locatie haar vleugels uit te slaan, is voor PLOP onverklaarbaar en onverteerbaar. Als je als gemeente op de een of andere manier meer reuring wilt brengen in een gebied dat beperkte mogelijkheden biedt, probeer dat dan middels een transparant proces te realiseren. Roep belanghebbenden (omwonenden en andere geïnteresseerden) op om met ideeën te komen, maar doe het niet in de vorm van het verrichten van eenzijdige aanpassingen in het bestemmingsplan, waarbij alle andere mogelijkheden teniet gedaan worden. Ik doel hier o.a. op de door omwonenden ingebrachte plannen om  in de ‘stille‘ wintertijd ligplaatsen voor historische schepen te creëren.

Eerder genoemde weg is niet gevolgd en dus zit de gemeente met een probleem. Het nut en de noodzaak voor de ruimte-invulling in dit kwetsbare historische stukje Assen is niet aanwezig. Echter er zijn in het verleden verregaande (al dan niet legitieme) toezeggingen aan de beoogde ondernemers gedaan en het dreigement van deze heren, om de gemeente Assen aan de schandpaal te nagelen als het  feest niet doorgaat, hangt als het Zwaard van Damocles boven het College!

Komen we nu tot het maken van onze afweging en zetten we de ‘Voors en Tegens’ tegen elkaar af. Ik begin met de tegens:

  • Afgaande op het grote aantal zienswijze ’s  van de direct betrokkenen zorgt de aanpassing voor veel onrust en vermindert woongenot.
  • De flexibiliteit van de gemeente bij evenementen op en rond de kop van de Vaart wordt ernstig ingeperkt. Instemmen met het maximale aantal verplaatsingen met vroegtijdige melding(overeenkomst) ontneemt de gemeente grotendeels de regie over het gebied.
  • De boot is en blijft een groot obstakel voor de verhuur van pand Helder. Geïnteresseerden houden de boot nog steeds af.
  • Vrijwel de gehele Asser horeca voelt zich te kort gedaan vanwege oneerlijke concurrentie.
  • De Zwaaikom is slechts beperkt bruikbaar. En de beoogde 40 meter verplaatsing bij evenementen verandert hier weinig aan, maar zorgt alleen voor een ‘bottleneck’ bij de ingang van de Zwaaikom. De vraag is ook of op deze locatie wel sprake kan zijn van bedrijfsvoering, want het valt buiten het plangebied en ’s winters is het aanleggen van schepen in dit gebied al helemaal niet toegestaan. (wethouder ?)
  • De verpaupering van dit stukje historisch erfgoed met als gevolg een mogelijke waardevermindering van het vastgoed.
  • Een horecabestemming die het mogelijk maakt dat de Pannenkoekenboot kan verworden tot een Partyboot griezelt ons toe.
  • De ontwaarding  van de Kop van de Vaart als ‘Eye Catcher’ voor spraakmakende objecten.
  • Het feit dat de gemeente met 2 maten meet, door bij eerder beoogde ligplaatsen wel gehoor te geven aan de tegengeluiden van aanwonenden.
  • Het inspraaktraject was er een waarvan de honden geen brood lustten. De gemeente heeft als gevolg van een vooringenomen houding veel steken laten vallen. Ook hier is de uitspraak  ‘onbetrouwbare overheid’ meermaals gevallen.
  • Als laatste tegenargument het feit dat de gemeente zich voor een periode van 25 jaar overgeeft aan een (voorlopig) 30.000 euro kostend project dat haar aan handen en voeten bindt en niets anders oplevert dan hoon voor de manier waarop het tot stand is gekomen.

 

Wat zou er voor kunnen spreken?

  • De ‘sociale paragraaf’. Oftewel de Social Return Of Investment. Een nobel streven dat jammer genoeg te vaak ge(mis)bruikt wordt om onmogelijke zaken mogelijk te maken. Zo ook hier, want de afgesproken 10 % zet natuurlijk geen zoden aan de dijk. 
  • Een Pannenkoekenschip in de Zwaaikom zorgt ’s winters ontegenzeggelijk voor meer levendigheid. Echter het alternatief, ligplaatsen te creëren voor de verhuur aan eigenaren van historische schepen brengt nog meer levendigheid, levert meer op en geeft ons zomers de vrije hand.
  • Het stimuleren van ondernemers die er brood zien een uitbreiding van het horeca aanbod in Assen te bewerkstelligen. Goede zaak, ware het niet dat dit ook niet locatie gebonden en net zo goed elders op het water of aan de wal kan plaatsvinden.

    De uitkomsten spreken voor zich!

    Resume: Naast de feitelijke weerlegging van het nut en de noodzaak wil ik ook nog even kort het proces beschrijven met al haar tekortkomingen en hetgeen ons nog te wachten staat.

    Te beginnen met de ommezwaai in beleid van de gemeente Assen. Daarna de brief van 4 april 2011 waarin expliciet wordt gesteld dat eerst alles planologisch mogelijk gemaakt dient te worden, voordat het aan de Marktpartijen zal worden aangeboden. Gezien de discussie die we nu voeren hebben we het planologisch nog niet voor elkaar, maar hebben we wel al een marktpartij die via een willekeurig  uitgevoerde gunningsprocedure al in een heel vroeg stadium is binnengehaald. Dan komt het gesteggel over de voorwaarden die ook al in een prematuur stadium zijn besproken en begrijpelijkerwijs niet zijn vastgelegd. Een welles-nietes spelletje dat 2 weken geleden  tot een (voorlopig?) eind is gekomen met het opstellen van de intentie overeenkomst.  

    Om kort te zijn, PLOP ziet geen enkele aanleiding akkoord te gaan met de voorgestelde bestemmingsplanwijziging  en collega’s ik hoop dat u zich ook zult laten leiden door de feiten en niet door persoonlijke voorkeuren!
    Door nu uw verantwoording te nemen behoedt u de gemeente Assen voor een nieuwe ‘Historische vergissing’. Daarnaast  voorkomt u dat de gemeente verstrikt raakt in eindeloos doorsudderende juridische procedures. Enkele bezwaarmakers hebben nl. al aangegeven door te willen procederen tot aan de Hoge Raad om hun gelijk te halen en dat de aanvraag tot verstrekking van een ’Voorlopige Voorziening’ al klaar ligt.

 



Kees Boonzaaijer tijdens de gemeenteraadsvergadering van 28 november 2013

Ook een  voor Assen?