Doorontwikkeling sensor cluster deel 2
(raadsvergadering 4 juli 2013, besluitvormend)
Ik heb in de vorige vergadering het standpunt van PLOP uitgebreid geventileerd dus om nu te voorkomen dat ik te veel in herhaling val even een kort resume.
PLOP zet nog steeds vraagtekens bij de door u gepresenteerde resultaten met betrekking tot de gecreëerde werkgelegenheid. Uw werkgelegenheid is bepaald niet de onze. Ik doel hierbij op de doelgroep! (voornamelijk gesubsidieerde banen voor specialisten en niet voor lager geschoolden)
Gelukkig heeft de wethouder wel een aantal toezeggingen gedaan die een bijdrage hebben geleverd aan een meer positieve zienswijze van onze kant.(overigens wel jammer dat deze niet toegevoegd zijn aan het slechts in geringe mate gewijzigde raadsvoorstel!)
Met de toezegging van de wethouder om duidelijk controleerbare (lees smart geformuleerde) doelstellingen vooraf te stellen en deze na kortere periodes te evalueren/ijken is hij wel aan onze wens tegemoet gekomen. Dat wij daarbij vooraf ook al een garantie moeten geven voor de dekking van het op de jaren 2017 en 2018 betrekking hebbende deel , omdat anders andere subsidies in het geding komen, nemen wij op de koop toe.
Ook zijn wij content met de toezegging dat de problemen rond de Governance, die ook heel duidelijk uit het rekenkameronderzoek naar voren zijn gekomen, geëvalueerd gaan worden. Maar wethouder alleen evalueren en dan op de oude voet verder gaan is geen optie. Wij blijven aandringen op een uitbreiding/versterking van de raden van toezicht, zodat er beter toezicht gehouden kan worden op de ontwikkelingen en waar nodig sneller ingegrepen kan worden!
Het HIT blijft een zorgenkindje en de geruchten dat de opleiding na afloop van de nu nog vastgestelde verblijfsperiode in Assen naar Groningen zal verkassen worden alsmaar sterker!
Ook het feit dat Incas3 na afloop van de laatste(?) subsidieperiode al na 2 jaar haar boeltje kan pakken om elders onderdak te zoeken stelt ons niet gerust.
Er is ontegenzeggelijk een aantal goede zaken gerealiseerd (o.a. living lab/smart city), maar er liggen ook veel onzekerheden op de loer die een belemmering vormen bij het instemmen met verdere subsidieverstrekking.
De PLOP-fractie realiseert zich dat wij als gemeente een aantal jaren geleden een traject zijn ingegaan dat risico’s met zich meebrengt en dat nu de stekker eruit trekken ‘het kind met het badwater weggooien’ betekent, maar ons dilemma blijft groot.
Ons gevoel zegt dat het goed is ermee door te gaan, maar het verstand stuurt meer aan op stoppen. De PLOP-fractie heeft toch besloten op haar gevoel af te gaan en (zij het schoorvoetend!) in te stemmen met het voorstel!
Kees Boonzaaijer