Hekken in de binnenstad, zandzakken voor de deur!!!
Willen we een TT-festival met een hek of muur zoals in voormalig Oost-Duitsland?
Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat het argument dat de heer Koudstaal aanvoert (van de organisatie die het TT-festival organiseert) langzaam richting “betalen voor muziek” gaat.
De laatste dagen konden we kennisnemen van zijn gedachten over een veiliger Assen gedurende de festiviteiten, door zijn bureau georganiseerd, in de binnenstad.
Platgetrapte bierblikjes zouden als wapen kunnen worden gebruikt (satehstokjes ook overigens) en dat komt de veiligheid van de bezoeker niet ten goede.
Dat de heer Koudstaal begaan is met de veiligheid van de bezoekers aan Assen is een loffelijk streven, alleen hetgeen hij aanvoert om o.a. hekken om de binnenstad te plaatsen om te bereiken hetgeen hij nastreeft nl. een verbod op meenemen van bier blik of pakjes zoals sinaasappelsap etc. Meneer Koudstaal exploiteert ook een aantal verkooppunten waar men allerlei alcoholische versnaperingen kan kopen m.u.v. sterke drank.
Dit leid ik af uit hetgeen ik in het Dagblad van Noorden las, de prijs van een glaasje bier is door Koudstaal vastgesteld op 2 euro woensdag en donderdag, om vervolgens naar 2.50 euro door te schieten op vrijdagavond. Begrijp wel dat de heer Koudstaal zijn kosten terug wil verdienen, maar dat zonder het plaatsen van hekken in de binnenstad.
Er doemt in mijn beleving een vergelijking op met het Bevrijdingsfestival. Een omheind gebied, beveiligingsmensen voor de toegangscontrole en alles inleveren wat maar eet- of drinkbaar is.
Hoe wil men controleren op wapenbezit: juist, door de mensen te fouilleren, iets waar ik al een paar keer tegen geageerd heb tijdens het Bevrijdingsfestival, aan mijn goddelijke lijf geen enge handen van een wellustig kijkende beveiligingsmedewerker.
Meneer Koudstaal schermt met Wageningen en Leeuwarden, daar is men al “gewend en heeft men het geaccepteerd". Maar wij wonen niet in Wageningen en gelukkig ook niet in Leeuwarden, maar in Assen met een evenement van wereldniveau en dat willen we graag zo houden door de binnenstad niet met hekken af te sluiten van de buitenwereld, want dan stel ik voor om de hele binnenstad ook maar te overkappen, dan kun je bij calamiteiten helemaal geen kant op.
Verbaasd was ik ook over de opmerking van wethouder Kuin die stelde dat de ouders van de 16- en 17-jarigen rustig moesten kunnen slapen tijdens het TT-festival zal hij bedoelen. Die ouders verwacht ik eigenlijk ook in de binnenstad, want dat is toch het streven willen we 300.000 bezoekers tijdens de feestweek in Assen begroeten? De jeugd heeft amper geld om uit te geven tijdens de TT, dus daar wordt de exploitant niet echt vet van, de verteerder is toch de oudere jeugd.
In de Sport bijlage van de Telegraaf van 22 juni j.l. lees ik, en ik citeer: "Kuin zegt trots te zijn op de veiligheidsmaatregelen die getroffen worden. Die sorteren zoveel effect, dat steeds minder agenten en BEVEILIGING nodig zijn. Er is nog steeds politie op de been, maar die inzet bouwen we wel steeds verder af. Vorig jaar hadden we op ruim 100.000 bezoekers slechts 14 aanhoudingen. Dat mag echt geen naam hebben”, einde citaat.
Deze uitspraak in relatie tot hetgeen Koudstaal c.s. wil nl. hekken plaatsen om veiligheidsredenen sterkt mij in de gedachte, dat hier geld verdienen een grotere rol speelt dan veiligheid. Maar laat Koudstaal maar beginnen met het plaatsen van hekken rond de steden van de Elfstedentocht bijv. als pilotproject. Om koude rillingen van te krijgen. En wat ze in Wageningen en Leeuwarden doen hoef je niet op Assen te projecteren. Wageningen heeft zijn café De Wereld, de wereld is gedurende de TT in Assen en we moeten voor alles oppassen dat het op de drukbezette campings in de toekomst gezelliger is dan in de binnenstad. Hoewel de campings zijn enkele jaren geleden ook gedwongen om in kader van veiligheid hekken te plaatsen, maar dit ging meer om te voorkomen dat verkeer over Witterhaar hinder ondervond van vrolijke campinggasten.
Egbert Prent.
27 juni 2013