Burgemeester Heldoorn niet herbenoemd voor een volgende periode

 

Stadspartij PLOP kan zich heel goed voorstellen dat de inwoners van Assen graag willen weten waarom de huidige burgemeester Sicko Heldoorn door de gemeenteraad van Assen niet is herbenoemd voor een periode van 6 jaar. Op 2 juli a.s. eindigt de huidige periode van 6 jaar.

Dit besluit is op donderdagavond 11 april 2013 door de raad is genomen. Dit besluit van de raad roept natuurlijk vragen op bij de inwoners : Waarom is een veelgehoorde vraag.

Al die mensen die graag willen weten hoe de raad tot dit besluit is gekomen moeten we teleurstellen. Eenieder die betrokken is geweest bij deze procedure van herbenoeming is gehouden aan een geheimhoudingsplicht, oftewel niets uit hetgeen er is besproken of schriftelijk is vastgelegd mag in de openbaarheid. Overtreding van deze geheimhoudingsplicht wordt aangemerkt als een misdrijf en de “lekker” zal zich voor de rechter moeten verantwoorden.

Het enige dat in de openbaarheid behandeld mag worden is of er wel/niet herbenoeming aan de orde is.

Dit is niet een regeling van de gemeenteraad, maar opgelegd door de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).

In de raadsvergadering van 6 december 2012 is een voorstel aangenomen om een vertrouwenscommissie samen te stellen .

Het voorstel luidde :
1. Vaststellen de verordening : functioneringsgesprekken, herbenoeming en benoeming burgemeester onder gelijktijdige intrekking van de Verordening op de vertrouwenscommissie voor de vervulling van de vacature burgemeester van 25 januari 2007.
2. Een vertrouwenscommissie voor de voorbereiding van de aanbeveling inzake de herbenoeming van de burgemeester instellen en
3. De volgende leden benoemen in de vertrouwenscommissie herbenoeming burgemeester.

Dan volgen de namen van de huidige 8 fractievoorzitters in de gemeenteraad van Assen.

De procedures voor herbenoeming zijn door de minister van Binnenlandse Zaken nauwkeurig vastgesteld in een circulaire.
De Commissaris van de Koningin neemt het initiatief in de procedure herbenoeming.
Het werk van de benoemde commissieleden van de vertrouwenscommissie vindt plaats in beslotenheid en betrokkenen zijn gehouden aan de geheimhoudingsplicht.
De vaststelling van de uit te brengen aanbeveling vindt plaats in een openbare raadsvergadering zoals dat donderdag j.l. ook is gebeurd.
De gemeenteraad moet een aanbeveling over een al dan niet herbenoeming vaststellen.

Het werk van de vertrouwenscommissie vereist volgens de circulaire van de minister, dat aan alle betrokkenen een geheimhoudingsplicht is opgelegd over de beraadslagingen en de vervaardigde stukken.

Kortom : alle voorafgaande acties, beraadslagingen en stukken zijn niet openbaar.

Om een heel lang verhaal kort te maken : het overtreden van hetgeen is voorgeschreven in de circulaire van de minister en in de Gemeentewet m.b.t. de geheimhoudingsplicht, wordt aangemerkt als een misdrijf en waarvoor men zich zal moeten verantwoorden voor de rechter.
De opgelegde geheimhouding kan noch door de commissie, noch door de gemeenteraad worden opgeheven.

Ook na ontbinding van de commissie blijft geheimhouding van kracht.

Het is voor niemand van de raad dan ook mogelijk, hoe graag men dat ook zou willen, om de burger over de gang van zaken m.b.t. de herbenoeming informatie te verschaffen.

De vertrouwenscommissie is met handen en voeten gebonden aan de geheimhoudingsplicht. Wij, Stadspartij PLOP, zijn van mening dat dit soort regelingen achterhaald en verjaard zijn.
Voor alle partijen is openheid en transparantie gewenst. Landelijke politieke partijen, die om het hardste schreeuwen, zouden bij hun partijen in Den Haag aan moeten geven dat deze werkwijze zou moeten veranderen, maar ja, als je bijvoorbeeld de inwoners de burgemeester laat kiezen dan vervalt er een mogelijkheid om onderling banen te verdelen. Over krokodillentranen gesproken.

Een traject van maanden van gesprekken tussen vertrouwenscommissieleden, betrokkene en andere partijen resulteerde uiteindelijk in een advies aan de burgemeester. Echter, het advies dat nadat de Commissaris van de Koningin hiervan op de hoogte is gesteld, komt uiteindelijk ook voor raadsleden ter inzage beschikbaar, waarna dit advies in een besloten vergadering wordt besproken en toegelicht.

Alles wat besproken, genotuleerd en vastgelegd wordt in woord en geschrift valt onder geheimhouding en de informatie mag niet naar buiten gebracht worden.

Dit zijn de regels en daar zult U het mee moeten doen een uitspraak van de Rijdende Rechter citerend.

Ook een  voor Assen?