Prent geeft zichzelf rode kaart
DvhN 24 november 2012 , pag. 10
Prent geeft zichzelf rode kaart
Raadslid stapt uit Meldpunt Discriminatie Drenthe
Ingezonden brief over Género Zeefuik zorgt voor conflict
Door Maaike Wind
Assen
Het Asser raadslid Egbert Prent van Stadspartij Plop is gestopt als ambassadeur van het Discriminatie Meldpunt Drenthe. Prent baalt er stevig van dat hij, naar eigen zeggen, van het meldpunt op zijn donder heeft gekregen voor zijn uitlatingen in deze krant. "Ik heb me een jaar lang met ziel en zaligheid ingezet voor het meldpunt. En nu wordt mijn integriteit in twijfel getrokken. Dit deugt niet. Dit neigt naar censuur."
Het begon allemaal met een krantenartikel over Género Zeefuik, bijna drie weken terug. De gezette spits van FC Groningen werd door trainer Alex Pastoor van NEC omschreven als iemand met ’typisch Surinaamse billen’. "Zulke bipsen zie je alleen in Paramaribo. Met een rood hoepelrokje eromheen." Ook trainer Robert Maaskant van Groningen liet zich al eens in soortgelijke bewoordingen over de voetballer uit. "Zeefuik is zo’n ouderwets dikke Surinamer."
Prent, sinds vorig jaar ambassadeur van het Meldpunt Discriminatie Drenthe, stoorde zich flink aan deze uitlatingen en bedacht zich geen moment. Hij schreef een ingezonden brief naar de krant, die op
7 november werd geplaatst. Onvoorstelbaar, noemde Prent de bewoordingen van de twee trainers. "Waar halen ze het recht vandaan om zich zo over iemand anders uit te laten? Ze mogen wat mij betreft strafrechtelijk worden vervolgd wegens belediging van Zeefuik en het hele Surinaamse volk."
Marja Janssens, coördinator van het meldpunt, sprak Prent hierop aan. Kort samengevat: Prent had eerst moeten overleggen en niet zomaar als ambassadeur een brief moeten schrijven. "Discriminatie is een gevoelig onderwerp. Het is belangrijk dat we respectvol communiceren."
Prent snapt niets van die kritiek. "Het meldpunt wilde juist graag dat de ambassadeurs voor naamsbekendheid zouden zorgen. Bovendien heb ik uit de samenleving alleen maar positieve reacties ontvangen op mijn brief. Zelfs Maaskant heeft me nog gebeld om erover te praten. Blijkbaar heeft mevrouw Janssens moeite met de vrijheid van meningsuiting."
Janssens betreurt het voorval. "We hebben veel waardering voor hem. Hij was heel actief en we waren blij met hem. Ik vind het jammer dat het zo is gelopen."