Algemene beschouwingen begroting 2013
Voorzitter, collega’s geachte belangstellenden.
Ik ga u wat verklappen. Deze begrotingbehandeling wordt niet spannend. Hiervoor zijn een aantal redenen. Er staat niets nieuws in, de effecten uit Den Haag zijn nog onvoldoende bekend en kunnen ook nog wijzigen na alle rumoer. Ik vraag me zelfs af of dit kabinet het bordes wel haalt. Dat de coalitie is het al eens is, weten we inmiddels ook.
De effecten van het Robin Hood kabinet, stelen van de middenklassen en verdelen onder de armen, zullen gevoelig zijn dat staat vast. Samson is er in geslaagd het aloude PvdA adagium, "Wat een ander heeft kunnen wij samen verdelen", een nieuwe betekenis te geven.
Om de Haagse bolwerken in stand te houden ben ik benieuwd hoeveel pijn er bij de gemeenten wordt neergelegd.
Spannend wordt het niet vertelde ik u al. Of het zou al moeten zijn: wat eten we vanavond, hoeveel kilo is Alex Langius, na zijn mededeling hierover in de pers, deze week afgevallen, hoe gaat Albert Smit alle gaten bij De Kolk dichten en gaat Henk Mathijse nog meer dromen verwezenlijken door het tramgeld uit Groningen in te zetten voor de metro in Assen, kan Jaap Kuin zijn boot nog keren in de zwaaikom nu er een pannenkoekenschip afgemeerd wordt en wordt Maurice Hoogeveen nu zelf de nieuwe kok in restaurant Helder.
Maar voorzitter nu we hier toch zijn willen we onze mening wel geven en de vinger leggen op enkele voor ons en de stad belangrijke onderwerpen.
Deze begroting is eigenlijk geen begroting in de zin van een weloverwogen document leidend tot een structureel sluitend huishoudboekje nu en op de langere termijn. Een hoop tekst op 237 pagina’s en nog weet je niet waar je aan toe bent. Het jaar 2013 is met kunst en vliegwerk sluitend gemaakt, overbruggingsmaatregelen noemen we het. De centrale overheid in Den Haag lijkt ook onze gemeente in haar greep te hebben. Deels is dat waar maar om nagenoeg alle belangrijke besluiten naar de toekomst door te schuiven komt ook wat hulpeloos over. Maak gebruik van de partijlijnen om invloed uit te oefenen, net als wij dat doen. Eén motie van ons was voldoende om ook landelijk de wilde dieren de tent uit te jagen. Een kwestie van contacten zullen we maar bescheiden zeggen.
Komend voorjaar weten we waar we aan toe zijn en kunnen we keuzes gaan maken en zaken doen is de boodschap. Of zou je moeten zeggen collega’s keuzes maken wat we niet gaan doen.
Géén zwembad, géén wielerbaan, géén MEC, minima extra aanpakken, tarieven verhogen. Binnen de coalitiepartijen circuleert al een groslijst, wanneer krijgt de rest van de raad deze? Ben heel benieuwd of de verbouwing van het stadhuis voor 9 miljoen er op staat, kan die er in ieder geval af. Collega’s zou het niet een veel beter idee zijn de gehele raad er bij te betrekken?
Voorzitter laten we eens naar de begroting gaan. Zoals eerder gezegd willen we hier niet te lang bij stilstaan. Wij hadden meer moed en lef verwacht om de Drentse ram bij de horens te vatten. Beter wordt het niet en dus zou voorsorteren meer in de lijn van de verwachtingen liggen. Hoe langer je er mee wacht hoe lastiger het wordt, zeker als je als college nog maar een jaartje te gaan hebt. De vergelijking met het zwaard van Damocles dringt zich op en het college duikt angstig in plaats van zich nu al op te richten.
Voorzitter.
Te veel heeft dit college zich gericht op de grote projecten, luchtkastelen en de verre toekomst.
Hiermee is het hier en nu te veel ondergesneeuwd, hebben kleine en grotere knelpunten te weinig aandacht gekregen, blijven zweven in het luchtledige of worden voortdurend uitgesteld.
Ik wil een aantal met u doornemen.
- Het nieuwe beleid betreffende huisvuil en milieupark is een mislukking. Investeer nu niet in lapmiddelen maar zorg voor de aanstaande zomer voor nieuw en breed gedragen beleid.
- Over de stadspas zullen we het maar niet meer hebben en wat ons betreft kan deze ook afgevoerd.
- Marktzicht staat net als de PvdA in Groningen op instorten. Ons bestuur mist daadkracht en staat er bij en kijkt ernaar. Misschien kan Tichelaar nog redding bieden.
- Zorgen maken we ons ook om de toekomst van het Mercuriustheater en hun gebruikers. Dat we huidige locatie inruilen begrijpen we maar hoe regelt u de huisvesting inclusief een degelijk financieel fundament.
- De leegstand in Assen neemt schrikbarend toe. Zowel het aantal leegstaande winkelpanden als kantoorruimte. Waar blijft een aanvalsplan.
- Enigszins teleurgesteld zijn we in het college met betrekking tot de culturele ambassadeurs. Waar u met de behandeling van de voorjaarsnota enthousiast was is het nu ruim een half jaar later wel erg stil.
Echte zorgen maken we ons over nog een aantal onderwerpen.
- De organisatie van het TT festival in de huidige vorm is een probleem. Lock en Diner-Mobile hebben de handdoek in de ring gegooid. Het gesprek met de ondernemers over hun bijdrage levert ook geen resultaten op. Dan de toeristenbelasting maar omhoog of verplaatsen uit het centrum waren opties voor twee partijen.
Met overtuiging gebracht maar nauwelijks serieus te nemen. Laten we helder zijn twee bijzonder slechte voorstellen die nimmer op onze steun kunnen rekenen.
Ook maken we ons zorgen over de aanbesteding en het TT feest aanstaande juni. Hoeveel inschrijvers heeft u die voldoen aan de eisen en hoeveel geld moet er bij?
- Steeds meer Assenaren, volwassenen en kinderen maar ook steeds meer ouderen, komen financieel in de knel. Wij weten dat de stap naar sociale dienst, voedselbank, weggeefwinkel of andere voorzieningen een moeilijke stap is en voor sommigen een te grote. Wij willen de inwoners de helpende hand bieden met een meldpunt armoede anoniem. Andere gemeentes, bijvoorbeeld Dalfsen zijn ons al voorgegaan. Het wiel hoeven we dus niet uit te vinden en we zouden vele Assenaren een grote dienst bewijzen. Het kan en mag niet zo zijn dat in een stad waar miljoenen geïnvesteerd worden in allerlei projecten we voor deze stille armoede de ogen sluiten.
- Al vele jaren geeft de Rolderstraat een troosteloze aanblik. Investeringen in bestrating, verlichting en straatmeubilair hebben weinig opgeleverd. Ondernemers hebben zich bij ons gemeld met hun zorgen en ergernissen. Wanneer we het Koopmansplein leegvegen middels een samenscholingsverbod verplaatst men zich naar deze straat. Daarnaast zorgt leegstand en verpaupering voor verdere achteruitgang. Binnenkort moet deze straat een toegangspoort worden naar het centrum. Iets waar Assen en wij zeker in de huidige vorm zeker niet trots op kunnen zijn. Hoogste tijd om samen met de goedwillende ondernemers een plan uit te werken om deze achteruitgang een halt toe te roepen.
- Trots zijn we op de Kolk. Maar we hebben ook vele zorgen over de toekomst. Steeds groter werden de exploitatietekorten al voor de opening. Inmiddels staat er nog steeds een flink deel van het gebouw leeg, is de exploitant van het restaurant al gesneuveld en vallen de bezoekersaantallen tegen. Nu zijn wij niet de club van doemdenkers maar deze signalen kun je ook niet negeren. In de overtuiging dat het college dit ook niet ontgaan is vragen we haar; herkent u dit en welke acties zijn er inmiddels gestart.
We zouden nog wel even door kunnen gaan maar verliezen zo langzamerhand het vertrouwen in uw daadkracht. U kondigde een boeggolf van vernieuwingen aan, wilde bruggen bouwen en bruggen slaan. U tijd loopt en is nog kort. U hebt de lat hoog gelegd met uw ambitie maar het zou wel eens een brug te ver kunnen zijn.
(Uitgsproken door fractievoorzitter Ruud Wiersema tijdens de openbare raadsvergadering begrotingsbehandeling, 5 november 2012)