Jaarrekening 2011 en voorjaarsnota 2012
Voorzitter.
Bij de jaarrekening 2011 willen we niet te lang stilstaan. Veel bijzonders valt er immers niet over te zeggen. Voor de rechtmatigheid en de controle hebben we immers een batterij accountants ingehuurd met over hun schouder meekijkend onze eigen acountantscommissie. Dankzij een aantal meevallers en uitverkoop van gemeentelijke eigendommen is er een klein positief resultaat te melden. Ook 2011 hebben we in financiële zin weer overleefd. Hulde hiervoor.
Voorzitter: de voorjaarsnota.
Als opmerking vooraf het volgende. Wat een woordenbrij, wat een herhalingen en dubbellingen. Op diverse plaatsen in de nota worden onderwerpen herhaald, opnieuw benoemd. Soms zijn er detailverschillen andere keren staat er letterlijk hetzelfde. Dit kan slimmer en bevordert de leesbaarheid. Graag aandacht hiervoor.
Het perspectief van de komende jaren is diffuus. Met het einde van de gedoogcoalitie, waar gelukkig een einde aan is gekomen, is de onzekerheid troef. Alhoewel er enige contouren zichtbaar worden in de matglazen Haagse bol zullen we pas bij de begrotingsbehandeling 2013 de effecten leren kennen.
Dan maar snel naar Assen anno 2012
We houden langer dan verwacht last van de economische crisis en hierdoor ligt de groei van de stad nagenoeg stil, en dus een belangrijke bron van inkomsten. Sterker nog de bodem van het grondbedrijf komt sneller en sneller in zicht. Wordt het niet eens tijd kritisch te kijken naar Assen 80.000 inwoners in 2020 en de verwachtingen ook in financiële zin bij te stellen.
Bedrijfsontwikkelingen liggen al langere tijd stil op het Messchenveld. Verlenging van de baan in Eelde was overbodig want hier kan nog steeds een Boeiing landen zonder schade aan te richten. De landingslichten staan er al.
Maar gelukkig hebben we om ons aan vast te klampen de steun in de rug van de Florijnasgelden, zo meldt het college, en kunnen we verder met de ontwikkelingen van deze As. Wij plaatsen bij het realistisch gehalte steeds grotere vraagtekens. Concreet is er nog niets in de knip, geen station, geen zorg- of onderwijsboulevards.
Laat duidelijk zijn collega’s wij zijn ook een partij van ambitie maar zeker ook van een realistische benadering en dat missen we op dit moment. Waar in het kader van de regio Assen/Groningen grote zorg is en zelfs wordt gemeld dat we 2/3 van het aantal hectares industrieterrein moeten heroverwegen en heel veel geld afschrijven, holt Assen door. Wellicht zien we het geheel verkeerd maar dan rust hierin een mooie taak van het college om dit recht te zetten.
In het kader van de voortgang verwachten we ook een update van het traject Rudolphus. De vorige keer dat we hierover spraken meldde de verantwoordelijke wethouder “we komen eruit”. Van de zijde van Rudolphus krijgen we heel andere signalen. Hoe zit dit?
Samenvattend over de Florijnas dringt zich bij ons het beeld op dat wethouder Henk Mathijse het risico loopt de boeken in te gaan als makelaar in luchtkastelen waarin hij als enige van alles beloofde en geloofde.
Cultureel kwartier
Collega’s wij maken ons grote zorgen over ons cultureel kwartier. Laat helder zijn wij zijn een voorstander van een breed en goed cultureel palet. En het mag ook wat kosten. Deze kosten moeten wel beheersbaar zijn en daar zit onze zorg. In snel tempo lopen de tekorten op en nemen de reserves af. Dit hou je niet lang vol. Het second opinion onderzoek levert ook geen remedie. Organisaties die voor het merendeel afhankelijk zijn van subsidies, zeker van de provincie, staan op de tocht. Het lijkt erop dat voordat de provincies worden opgeheven zij de opdracht hebben tal van hun afhankelijke organisaties eerst te liquideren. Wat betekent dit bv voor het CBK en in het verlengde de exploitatie van de Kolk?
Wij verwachten van het college meer dan "we hebben het voor enkele jaren geregeld en letten goed op de ontwikkelingen". Een scenario ontwikkelen dat rekening houdt met diverse opties. Wat ons betreft moet daar ook een sterk commerciële component niet worden uitgesloten. Congressen, partijen, trouwlokatie maar ook verhuur van ruimtes of ruimtes die beschikbaar komen voor commerciële doeleinden zoals exclusieve bureaus of winkelruimte. Met andere woorden niets uitsluiten maar op zoek naar kansen.
Meedenken.
Collega’s, college. Wij denken met u mee. Op een aantal onderdelen hebben we een afwijkende mening en hiernaast een aantal suggesties voor onze mooie stad. Ter wille van de beschikbare tijd moeten we het kort houden maar er komen vast momenten om er uitvoeriger bij stil te staan.
Mobiliteit.
Niet weg te denken en niet te negeren. Een goed mobiliteitsplan hoort hierbij. Rijdend naar de Asser binnenstad langs prachtige rotondes (alweer een PLOP plan) moet je wel je auto kwijt kunnen. De suggestie om steeds meer een streep te halen door straat- en kort parkeren krijgt niet onze steun. De auto is er nu eenmaal en bereikbaarheid ook voor een kort bezoek is belangrijk voor onze ondernemers. Niet doen dus. Wel doen is het aanleggen van elektrische oplaadpunten op diverse plaatsen in de stad.
Duurzaamheid en milieu.
Het is niet altijd fijn gelijk te krijgen. PLOP was pertinent tegenstander van de nieuwe invulling van het afvalbrengstation. De gevolgen zijn duidelijk 800.000 kilo afval verdampt en exploitatietekort. Gevolgen afval verbranden, dumpen, mensen ontslaan en tarieven verhogen. Hoogste tijd om de ontwikkeling van een nieuw plan in de hoogste versnelling te zetten.
Sport en ontspanning.
De wielerbaan wordt duurder en het zwembad zit op een dood spoor. Wordt het geen tijd een andere weg in te slaan. Onze fractie moest opnieuw denken aan het raadsbezoek in Dordrecht waar een prachtig gecombineerd sportcomplex is gerealiseerd, geëxploiteerd door derden. Wij geloven er niet zondermeer in dat de wielerclubs het extra bedrag kunnen dragen. Doorploeteren of de ingrediënten opnieuw in een nieuwe samenhang bij elkaar brengen.
Wellicht moeten we bevrijding en bevrijdingsfestival opnieuw definiëren. De bevrijding vieren we op meerdere plekken voor jong en oud. Bevrijdingsfestival bij de Baggelhuizerplas en aandacht voor de bevrijding in de binnenstad. Kleinschalig zoals enkele jaren geleden in de Gouverneurstuin, levende geschiedenis op het Koopmansplein en s ’avonds optredens voor de wat oudere categorie in de binnenstad.
Kansen voor Assen
Voorzitter collega’s. Wij zijn niet de club van bij de pakken neerzitten. Wij geloven wel degelijk in de mogelijkheden voor Assen. Een tweetal willen we nader bij stil staan.
Cultureel heeft Assen steeds meer te bieden. De Culturele As ontwikkelt zich met steun van de gemeente tot een verrassende verbinding tussen Drents Museum en de Nieuwe Kolk. Het gehele jaar zijn er activiteiten. Er wordt een nieuw platform opgericht die de functie denktank en culturele ambassadeurs verenigt. Een soort raad van commissarissen voor de cultuur samengesteld uit bekende Asser cultuurdragers. Een paar namen die ons te binnen schoten: Sam Drukker, Marcel Möring, Levi Weemoedt, Sake Elzinga, Guus Slauerhoff. Deze aan te vullen met andere suggesties en samen met de wethouder in de cultuurkookpan te mikken. Cultuur heeft aantrekkingskracht, bezoekers brengen levendigheid en natuurlijk inkomsten.
Samen met het TT-circuit pakken we de kansen op in dit gebied. Eindelijk eens echt de schouders eronder om te komen tot onder andere nationaal evenemententerrein. Door Den Haag aangewezen als een van de locaties in Nederland. Gemeente Assen en provincie als mede investeerders in kansrijke mogelijkheden op het terrein van topsport, inclusief hal, ontspanning, leisure, outletcentrum, open-air concerten, auto en motormuseum en belevingspark, inclusief bijbehorende accommodaties. Wij achten deze kansen realistischer als op dit moment Assen Zuid.
Tot slot collega’s.
Met jullie willen we ons werk zo goed mogelijk doen. Hiervoor zijn in ieder geval twee voorwaarden noodzakelijk. Op korte termijn op orde brengen van de griffie. Dit omdat wij merken dat alle reorganisaties ook het functioneren van de griffie raakt en indirect onze raad. En ten tweede is het van de zotte dat daar waar inmiddels de meerderheid van de raadsleden toegerust is met digitale hulpmiddelen deze zeer beperkt te gebruiken zijn in ons stadhuis.
Kleine wens groot gemak.
Ik dank u.
(Uitgsproken door fractievoorzitter Ruud Wiersema tijdens de openbare raads-vergadering behandeling jaarrekening 2011 en voorjaarsnota 2012, 24 mei 2012)