Evenementenbeleid in Assen

Assen kent weinig vertier schreef De Volkskrant in 1996. Een klein tussenzinnetje in een artikel over de vestiging van de hamburgergigant Mc Donalds in onze stad.

Hiermee sloeg zij de spijker op de kop. Éénmaal per jaar de TT en dat was het dan.
PLOP schreef een nota bruisbeleid in 1996 en bood deze aan aan de raad.
Enkele van de aanbevelingen destijds waren: het instellen van een evenementepot, aanstellen van een evenementencoördinator, verruimen van de mogelijkheden van terrassen, bevaarbaar maken van de Vaart enzovoort. Getekend 11 november 1996.

Anno 2009 zijn we er als raad van overtuigd dat evenementenbeleid er toe doet.
Er is veel verbeterd en veranderd, kijk maar om je heen in de stad.
We zijn er trots op dat Assen meer biedt dan werken slapen en winkelen.
Evenementen geven een extra kwaliteit voor boeren, burgers, buitenlui en onze inwoners.
Alhoewel evenementen niet in de eerste plaats een economisch doel dienen verdienen we er ook lekker aan met als beste voorbeeld Go China en de festiviteiten tijdens de TT-week.
Het imago van Assen is sterk verbeterd maar we zijn er nog niet.

Er is geen overall visie, een ondoorzichtig vergunningenstelsel, ambtenaren en diensten werken langs elkaar heen, geen structureel overleg tussen coordinatoren, politie, GGD enzovoort. Geen standaard draaiboeken en veiligheidsplannen.

Een fraai voorbeeld van langs elkaar heenwerken en niet serieus genomen worden konden we vandaag lezen in de brief van het Oranjecommite. Na meerdere keren gepiepeld te zijn gooien ze nu naar het lijkt het bijltje er definitief bij neer.
Echt te gek voor woorden en we rekenen dit het college zwaar aan en hopen dat iedereen de geniet van deze dag dat ook zal doen.

Het stadsbeachvolley is ook al een streep door gehaald en met de viering van 750 jaar Assen met bijbehorende uitstraling wil het ook maar niet lukken. Moeizame onderhandelingen over de groots aangekondigde taptoe en historische optochten en vieringen. Geldgebrek is de reden maar ondertussen geven we 100 duizenden uit voor een eenmalig fietsfeestje de VUELTA.
Na 2010 is er ook geen geld meer voor themajaren en Levendig Assen. Een college wat respect toont voor haar opvolgers reserveert hiervoor budget en laat de invulling over aan haar opvolgers i.p.v ze met een probleem op te zadelen.
Voorzitter ik zou meer voorbeelden kunnen geven maar doe dat niet omdat we positief vooruit willen kijken.



In de nota staan goede aanzetten. De voornemens zijn er. En dit keer kost het geen geld. We gaan het beter doen zonder enig budget?? Colege leg dit eens uit.

Wat PLOP betreft doen we er een schepje bovenop:
•    Eindelijk komt er een evenementenburo in de stad.
•    We investeren in de relatie met horeca en bedrijven.
•    We maken ons sterk voor concerten op het TT-circuit.
•    Er komt een volwaardig poppodium.
•    Jongeren niet langer het ondergeschoven kindje maar volwaardige programmering.
•    Realisering van een  overdekt evenemententerrein aan de Havenkade, (komen met plan)
•    Groei in plaats van krimp mbt tot aanbod.
•    Breed aanbod ook in wijken, niet alleen richten op de massa.
•    Geen evenementen die onevenredig veel geld kosten.
•    Assen stort als eerste 500.000,- in evenementenpot i.p.v het komende college op te zadelen met een ambitieuze nota zonder munten.
•    Raad stelt jaarlijks het evenementenprogramma vast.

Voorzitter u begrijpt dat er nog een aantal zaken geregeld dienen te worden wat ons betreft voordat we in polonaise achter de wethouder aan dit theater verlaten.

Ook een  voor Assen?