CULTUURBELEID 2008-1212
Wij hebben een goed gevoel bij deze nota.
Het is een duidelijk en dus goed leesbaar stuk.
PLOP is altijd al voorop gegaan in de strijd voor meer levendigheid en levenskwaliteit in de stad. Wat zeg ik? Het is zelfs de aanleiding geweest voor het oprichten van de partij!
Bij ons was het geloof er al lang en gelukkig gaat nu rest ook overstag. Dit misschien mede ingegeven door het zien van de volle terrassen en het horen van de, voor de afwisseling, niet klagende ondernemers.
Daarom zijn wij blij met het “nieuwe” cultuurbeleid. En wij denken dat dit een krachtige inpuls kan geven aan ons streven naar een meer “BRUISENDE” binnenstad!
In de voorgaande discussies hebben wij veel aanbevelingen gedaan en het lijkt erop dat hier goed naar is geluisterd.
De nota toont een hoog ambitienivo en wij zijn dan ook uitermate benieuwd naar de financiele invulling van het geheel.
In de financiele toelichting wordt aangegeven dat de gemeente zich sterk zal maken geldstromen te generen van het rijk. Jammer dat dit nu pas een hoge prioriteit krijgt, want hier heeft de gemeente tonutoe vele mogelijkheden laten liggen. (vraag maar aan Cox!)
PLOP denkt dat ook de mogelijkheid, het Asser bedrijfsleven in te schakelen bij evenementen, optimaal moeten worden gebruikt. Denk hierbij aan het adopteren van grote projecten, met een eventuele naamsverbinding. Of op kleinere schaal een financiele bijdrage te vragen voor het nieuw in te stellen stimuleringsfonds en dit ten goede laten komen aan projecten, die door lokale kunstenaars worden uitgevoerd.
De mogelijkheid moet geboden worden in te spelen op de actualiteit, zonder dat de verrassing verdwijnt a.g.v. langdurige aanvraag/vergunnings trajecten.
Dus het terugdringen van (vaak) onnodige bureaucratie is een absolute noodzaak en het instellen van een vergunningsvrije zone kan hiertoe een eerste aanzet zijn.
De gemeente wordt de regiefunctie toegedicht. Dus sturen waar nodig, stimuleren waar het kan en natuurlijk niet te vergeten faciliteren.
Dit kan heel goed worden aangestuurd vanuit het door ons reeds meerdere malen aangeprezen nieuwe, laagdrempelige evenementenbureau. Dat als vanzelfsprekend zijn fysieke plaats moet krijgen in het gebied van de Culturele As.
Over de Culturele As gesproken. PLOP vindt dat deze fysiek herkenbaar dient te zijn. En dan bedoelen we niet alleen door de aanwezigheid van veelkleurige horeca, winkels, galerieën of podia. Nee wij doelen op een afwijkende kleur van de straatbedekking of misschien een strook zoals de blindenstrook in een andere kleur. Dus een duidelijk zichtbare markering van het gebied.
Ook pleiten wij voor het oprichten van een restauratiefonds, waarop eigenaren van panden is de “As” een beroep kunnen doen als ze, de veelal prachtige gevels, in oude staat cq glorie willen herstellen. Want er is in de loop der tijd veel “weggemoffeld” achter die lelijke afdekplaten!
Nu we het toch over “assen” hebben schiet me er nog één te binnen nl. de “Florijnas”.
De berichten te beluisteren biedt dit project voor Assen ongekende mogelijkheden.
Dus wat betreft de locatie en financiele mogelijkheden voor het nieuw op te richten poppodium in combinatie met andere faciliteiten, denken wij nog steeds dat het Havenkadegebied zich hier het beste voor leent.
En wij zouden graag zien dat hiermee haast wordt gemaakt. Want u schrijft wel dat in 2011 alternatieve huisvesting voor het Mercuriustheather bekend moet zijn, als gevolg van de naderende sluiting, maar dit gaat ons niet ver genoeg. Wij willen een vloeiende overgang naar de nieuwe locatie, zonder dat er eerst weer tijdelijke oplossingen moeten worden gezocht.
Wij zijn blij dat DeFKa ook een stevige functie binnen het geheel wordt toegedicht. Al zien wij voor hen nog meer mogelijkheden. Bijvoorbeeld bij het opzetten van een uitwisseling van kunstcollecties met de “zustergemeentes”.
Wat betreft de benoeming van een “Stadskunstenaar” vindt u PLOP aan uw zijde, maar dit mag absoluut niet ten koste gaan van de “Stadsdichter”!
Resten mij nog een 2-tal vragen:
* Vanwaar de naam Apollotheater(als opvolger van).Hebben wij iets gemist?
* pag 4 onderaan. “Regisseren houdt ook in dat het spelen(uiteindelijk) door anderen gebeurt, de gemeente is niet van “de uitvoering”, UITZONDERINGEN DAARGELATEN. Waar doelt u dan op?