Oversteekplaats fietsen/voetgangers De Haar - de antwoorden van het college

Op de schriftelijke vragen aan het college (de brief vindt u onderaan dit artikel) ontving de fractie van Stadspartij PLOP de volgende antwoorden van het college:

 

1. Is het College op de hoogte van deze, in onze ogen, onveilige situatie?
Het College is bekend met deze situatie tijdens grote evenementen op of rondom het TT-circuit. De situatie is niet onveilig maar we beseffen dat de situatie minder prettig kan zijn voor een zeer beperkte groep (brom fietsers. De meeste (brom)fietsers die naar de evenementen gaan, parkeren hun (brom)fiets aan de noordzijde van het TT-circuit of op de motorparkeerplaats achter de hoofdtribune. Deze groep maakt geen gebruik van de door u aangehaalde fietsoversteek. De (brom)fietsers die naar de entree via de Tunnelweg willen, kunnen gebruik maken van een route via het TT-terrein. Hiervoor is in het verleden door het TT-circuit een opening in het hek bij de Haarbocht gemaakt.

 

2. Bereid om maatregelen te nemen om ter plaatse het oversteken van De Haar tot een veilige mogelijkheid te maken.
Het College zal geen fysieke maatregelen treffen op deze locatie. Het gaat om incidentele situaties voor een zeer kleine groep (brom)fietsers die een investering op dit moment niet rechtvaardigen. Inzet van verkeersregelaars op deze locatie tijdens grote evenementen lijkt een sympathieke suggestie maar is volgens ons niet noodzakelijk omdat het om een zeer beperkte groep (brom)fietsers gaat.

 

3. Extra inzet, tijdens grote evenementen op TT-circuit en TT-Hall van verkeersregelaars op bedoelde locatie tijdens de aan- en afvoer van gemotoriseerd verkeer.
Tijdens grote evenementen zet de organisator/facilitator van het evenement verkeersregelaars in voor een goede verkeersafwikkeling. De gemeente zet voor evenementen op het TT-circuit of in de TT-Hall geen verkeersregelaars in. De gemeente is echter wel nauw betrokken bij de verkeersafwikkeling van grote evenementen. Wij zijn van mening dat (brom)fietsers naar grote evenementen op het TT-circuit of in de TT-Hall voldoende alternatieven hebben en geen gebruik hoeven te maken van de door u aangehaalde fietsoversteek.

 

Assen, 12 november 2013
Burgemeester en wethouders van Assen.

 

Oversteekplaats fietsers/voetgangers De Haar

Aan:  College van Burgemeester en wethouders gemeente Assen

Assen, 10 oktober 2013

Onderwerp : Oversteekplaats fietsers/voetgangers De Haar

Geacht College,

Nabij het Jack Middelburgplein aan De Haar is een oversteekplaats voor fietsers en voetgangers. Echter, wanneer er op het TT-circuit en in de TT-hall evenementen worden gehouden, is het oversteken van deze weg een steeds groter probleem geworden voor de fietser en voetganger.

De continue stroom van auto’s en motoren zorgen er voor dat de fietser en de voetganger vaak risico’s moeten nemen om De Haar over te kunnen steken. Gelukkig zijn er tot op heden voorzover mij bekend, geen ongevallen gebeurd.

Na afloop van de recent gehouden British Superbikes was het voor ondergetekende na ca 8 minuten mogelijk om sprintend het “rustpunt” in het midden van deze 4-baans weg te bereiken.

Men moet, indien men richting Laaghalen of richting Assen wil fietsen, deze weg oversteken, een alternatief is er niet.
Verkeersregelaars ter plaatse gaven te kennen dat men zich niet met het oversteken van fietsers en voetgangers bemoeide, om reden dat ze voor de afwikkeling van auto- en motorverkeer bezig zijn.

College, de PLOP-fractie zag graag dat U maatregelen neemt om ook de fietser en de voetganger in de gelegenheid te stellen om veilig De Haar over te steken.

Deze onveilige situaties doen zich eigenlijk alleen voor tijdens de grote evenementen.

Wij vragen niet om  dure infrastructurele aanpassingen,  maar stellen U de volgende vragen:

  1. Is het College op de hoogte van deze , in onze beleving, onveilige situatie en
  2. Bereid om maatregelen te nemen om ter plaatse het oversteken van De Haar tot een veilige mogelijkheid te maken. Te denken valt bijvoorbeeld aan (onze suggestie):
  3. Extra inzet, bij grote evenementen op TT-circuit en TT-hall  van verkeersregelaars op bedoelde locatie tijdens de aan- en afvoer van gemotoriseerd verkeer.


Uw antwoord met belangstelling tegemoet ziend,

Egbert Prent
Stadspartij PLOP

 

Ook een  voor Assen?