Stadspartij PLOP ondersteunt winkelopenstelling op zondag

Aan : College van Burgemeester en wethouders gemeente Assen

Assen, 11 november 2013

Geacht College,

Recent verschenen er in de media berichten dat in de gemeenten Midden-Drenthe en Tynaarlo in deze gemeenten is overgegaan tot toestaan van winkelopenstelling op zondagen.

M.a.w. het staat de winkeliers van met name de supermarkten vrij om op zondagen geopend te zijn.

Stadspartij PLOP is de mening toegedaan, dat deze verruimde winkelopenstelling in deze gemeenten met name op de zondagen een aanzuigende werking heeft en van invloed zal zijn op de verkopen in de Asser supermarkten, immers je kunt op zondag in tal van omliggende gemeenten terecht voor het doen van inkopen met als bijkomend aspect dat parkeren op zondagen meestal gratis is.

Stadspartij PLOP is de mening toegedaan dat ook voor de Asser winkels de zondagopenstelling tot de mogelijkheden zou moeten gaan behoren.

Zondagopenstelling zal een impuls zijn voor de werkgelegenheid en de economie van Assen. Met name het aspect werkgelegenheid is voor ons een belangrijk gegeven om positief te staan tegenover verruimde winkelopenstelling op zondagen.

Hiertoe hebben wij een aantal vragen/opmerkingen aan U:

1. Hoe denkt U over winkelopenstelling, op basis van vrijwilligheid, van bijv. supermarkten, doe- het-zelf zaken etc op zondagen?

2. Zijn er bij U verzoeken binnengekomen vanuit het MKB Assen over mogelijkheid tot verruiming van winkelopenstelling op zondagen?

3. Mogelijkheid tot winkelopenstelling op zondagen feitelijk het einde betekent van de koopzondagen zoals die nu zijn geregeld?

4. Bent U het met ons eens dat openstelling op zondagen een impuls voor de werkgelegenheid voor met name jongeren die in de gelegenheid worden gesteld werkervaring op te doen? Ook bij ons geldt : werk boven inkomen.

5. Is het U bekend, dat er bij name de jongeren veel animo bestaat om op zondagen een “zakcentje” te verdienen. Dit blijkt uit het grote aantal jongeren dat op koopzondagen wordt ingezet ipv het vast personeel, dat op basis van vrijwilligheid werkzaamheden verricht?

6. Bent U bereid om onder MKB Assen onderzoek te doen, dat men op basis van vrijwilligheid, op zondagen zijn deuren mag openen. Hierbij willen we opmerkingen dat niet iedereen op zondag zijn deuren zal willen openen om vaak persoonlijke redenen.

Uw antwoord met belangstelling tegemoet ziend,

Namens de PLOP-fractie,

Egbert Prent

Ook een  voor Assen?