Voortgangsnota 2013


 
Door fractievoorzitter Ruud Wiersema uitgesproken tijdens de raadsvergadering op 16 mei 2013


Dames en heren, voorzitter, collega’s.

Vandaag bespreken we het laatste werkstuk van het huidige college. Natuurlijk komt er nog een begroting maar deze zal geen nieuws bieden, een sluitende maar ook zogenaamde beleidsarme begroting om een volgend college niet voor de voeten te lopen.

Mijn fractie is ervan overtuigd dat dit college een andere ambitie had vier jaar geleden dan 30 miljoen te bezuinigen. Ga er maar aanstaan, in plaats van bouwen en ontwikkelen snoeien en snijden. De vraag is collega’s of de gesel van Rutte en Samson inmiddels is uitgeraasd. Ook dit merendeels PvdA/VVD college is er niet gerust op gezien de opmerking op pagina 7 en de oproep voor stabiliteit en continuïteit. Wij hebben, net als de overgrote meerderheid in dit land, er weinig vertrouwen in.

Waren de afgelopen 4 jaar dan verloren jaren. Nee dat ook weer niet. Soms is het schudden aan de boom wel eens goed om het dode hout er uit te laten vallen of met andere woorden vanzelfsprekendheden te heroverwegen. Je kunt daar ook in doorslaan. Daar kom ik nog op terug.

Ronduit geluk heeft Assen gehad met het niet doorgaan van de Zuiderzeelijn. Nu werd Assen niet een stationnetje aan een secondair lijntje Zwolle Groningen en hadden we tientallen miljoenen aan speel- en projectgelden. Hierdoor konden we aantal keuzes maken die de bedrijvigheid in Assen nog enig aanzien gaven en de plaatselijke economie stimuleerden.
Zo zie je maar het kon altijd nog slechter.

Wij zijn zeker niet de club van bij de pakken neerzitten en willen met een aantal bekende uitzonderingen verder bouwen aan de stad. Maar een stad is meer dan steen en beton.
De stad is ook haar inwoners. En ja we zijn er in geslaagd diegenen die het het hardst nodig waren, te ontzien en dat is netjes maar vooral beschaafd. Op andere terreinen van welzijn en wijkbeleid hebben we veren moeten laten. Met een aantal van die keuze zijn we ongelukkig.

Belangrijke keuzes moeten ook worden gemaakt op de terreinen van welzijn en zorg en de rol die gemeentes hierin gaan vervullen. Onze vraag is laten we dit over aan uitsluitend de professionals of betrekken we onze inwoners, de klanten en afnemers hierbij? Wij kiezen voor het laatste.

Voorzitter,

Wij willen stilstaan bij een aantal onderwerpen uit de Voortgangsnota 2013, onze mening hierover geven, en uiteraard die van de collega’s vernemen.

Sensor Universe, haar studenten, de huisvesting.
De nodige miljoenen zijn inmiddels geïnvesteerd en de nieuwe aanvragen zijn onderweg. Nog steeds is het beeld je ziet ze niet maar ze zijn er wel. Wij wensen een overzicht van de investeringen, het aantal studenten en het perspectief op de korte en middenlange termijn. Dit is uiteraard ook nodig om een beeld te verkrijgen en een besluit te kunnen nemen over de aangekondigde huisvesting.

Het rotonde-adoptieplan kent een lange aanloop en lastige uitwerking. Met andere woorden het schiet niet op. Hierbij melden wij als de Stadspartij ons aan een rotonde te adopteren. Graag per ommegaande de voorwaarden.

De herhuisvesting van het Mercuriuscentrum schiet niet op. Wij lezen dat gebruikers nu op zoek gaan naar huisvesting buiten Assen. De relatie en samenwerking met het ICO vlot niet. Kortom verhuizing op dood spoor. College hoe nu verder?

De Nieuwe Kolk nu al zorgenkindje? Wij leiden dit af uit een aantal zaken. CBK spartelt nog even, maar zal binnenkort worden opgeheven of volledig aan het infuus van de gemeente Assen liggen. Ronduit verbazingwekkend zijn de opmerkingen over De Nieuwe Kolk.
- Er moet een professionaliseringsslag worden gemaakt
- De organisatie is verouderd
- Er moeten grote slagen in de bedrijfsvoering worden gemaakt
- De horeca functioneert niet
- Er moet een onderzoek komen naar positie, cultureel profiel en bedrijfsvoering
- Dit jaar investeringen om de sfeer te verhogen.
U deelt hiermee een brevet van onvermogen uit aan de Raad van Toezicht en uzelf. Deze zaken hadden in de afgelopen jaren vooraf onderzocht en geregeld moeten zijn. Nu is het paard achter de wagen gespannen en moet er binnen het jaar opnieuw worden geïnvesteerd. Een vette onvoldoende.

De Bezuinigingen.
Collega’s de bezuinigingsbeker is nog niet leeg gedronken. Het college presenteert een lijst doorhalen en extra inkomsten. Bij een aantal willen we stilstaan en onze mening geven die afwijkend is van uw voorstellen. In volgorde van opkomst:

TT Hospitality room afstoten. Wij vinden dit een absoluut verkeerd signaal naar onze Asser trots. Het levert nagenoeg niets op, elke twee dagen heeft De Kolk hetzelfde tekort.
Wel kunnen we deze ruimte beter en anders gebruiken. Wij nodigen met regelmaat bij de diverse evenementen ook Assenaren uit die zich verdienstelijk maken voor onze stad. Inwoners die zich verdienstelijk maken in hun wijk, sportvereniging, op cultureel gebied, vrijwillige zorgverleners onder het motto "het Asser bedankje".

De stadsbeiaardier de laan uit. Alweer zo’n stukje stumperige symboolpolitiek. Het lijkt wat maar het is niets. De wethouder van cultuur moet wel een bloedhekel hebben aan klokken anders bedenk je dit niet. Binnenkort werelderfgoed maar niet in Assen. Onze fractie heeft zich eens in de opbrengst verdiept. Als de beiaardier niet snel passend ander werk krijgt binnen de gemeente Assen voor 7.6 uur per week heeft hij recht op ontslagbescherming tot april 2016. Opbrengst tot 2016 dus 0,- Hierna is er sprake van 3 jaar WW kosten € 39.589,40. Opbrengst op z’n vroegst vanaf april 2019 ongeveer € 15.000,- oftewel ruim € 2000,- per jaar.
Deze opbrengst kan overigens verhoogd worden door de klokken om te smelten en ter verhoging van de vreugde het beeld van Bartje ook in de smeltkroes te deponeren.
Collega’s ik hoop dat u het laatste idee net zo ridicuul vindt als het voorstel.

De sportraad wordt opgeheven volgens het voorstel. Het is ons totaal onduidelijk waarom en wat het oplevert. Wij hebben begrepen dat ook de wethouder de werkelijke kosten niet kan produceren. Financieel voordeel is er dus nauwelijks te halen, blijft over wat dan de reden is?

Tot slot het beleven en bewegen.
Na jaren van onderzoek en praten, het geld was zelfs gereserveerd, haalt het college een streep door een vurige wens van heel veel Assenaren, het zwembad.
De wens van heel weinig Assenaren, een wielerbaan, mag wel doorgaan.
Waar bijna geen mens om gevraagd heeft: een Milieu Educatief Centrum komt er ook.
Bijzonder verrassend ja zelfs vreemd.
Heeft het college zichzelf vastgelegd, kunnen ze niet meer terug, zijn er contracten en zelfs claims te verwachten, bij voorbeeld van BV BeJan uit Sleen, als men de wielerbaan niet aanlegt? In de wandelgangen circuleert dit bericht zeer hardnekkig.

Wij van de stadspartij begrijpen het niet en kunnen het ook niet begrijpen noch uitleggen. In een tijd waarin we nog eens 6 miljoen aan bezuinigingen moeten vinden zijn dit soort uitgaven niet te verantwoorden. Ons standpunt is dan ook: nu geen investeringen in beleef- en beweegpark, het gereserveerde geld niet wegsluizen, kortom hele plan voorlopig even parkeren.

Samenvattend:
Het is nooit een dankbare taak om te moeten bezuinigingen. Soms wel een noodzakelijke. Zorg in ieder geval dat je het de Assenaar uit kan leggen. Deze bezuinigingen collega’s zijn niet uit te leggen, soms volstrekt willekeurig, laat staan evenwichtig en te begrijpen.

Ook een  voor Assen?