Vergunning aan modelvliegclub RCMA Assen

Assen, 7 maart 2012

Geacht College,

Als sinds vorig jaar zijn wij op de hoogte van de poging tot het verkrijgen van een vergunning voor het beoefenen van de modelvliegsport door de modelvliegclub Assen.

Een vereniging, die jaren geleden vanwege de plannen van het TT-circuit uit moest wijken naar een andere locatie. Nooit is er in deze “geluidsgevoelige” omgeving geklaagd over geluidsoverlast veroorzaakt door de modelvliegtuigjes.

De vereniging is naarstig op zoek geweest naar een andere locatie en is uiteindelijk in Midden-Drenthe geland, maar het actieve verenigingsbestuur bleef zoeken naar een locatie in Assen.

Zij heeft die gevonden in Assen-Zuid. De vereniging werd vorig jaar te kennen gegeven dat , alvorens er een vergunning zouden worden verstrekt, er een akoestisch onderzoek moest plaatsvinden (ref Uw brief van 14 juni 2011 en vooroverleg/principe-uitspraak nr B2011-0737) .

Dit onderzoek is uitgevoerd door een landelijk erkend en deskundig bedrijf. Aan die door U gestelde voorwaarde is door de vereniging voldaan en de rapportage is inmiddels 2x ingeleverd, echter een ontvangst-bevestiging is nimmer aan de vereniging verzonden.

Plots komen er allerlei andere argumenten boven drijven waardoor het verstrekken van een vergunning vanwege allerlei bezwaren m.b.t. tot de natuurwaarde van het gebied, niet mogelijk zou zijn (natuurgebied Drentsche AA).

Kennelijk was dit argument niet aan de orde ten tijde van de aanleg van de A-28, het NS-spoor, de aanleg van het toekomstige bedrijventerrein Assen-Zuid met mogelijk in de toekomst categorie III/IV bedrijven, de verbreding van de N-33, kortom college, dit wekt de indruk dat U niet wilt meewerken aan het verstrekken van een vergunning.

De modelvliegclub heeft een groot aantal leden en heeft zelfs een Nederlands kampioen binnen haar gelederen.

College, wij hebben een aantal vragen aan U :

1.   Waarom werkt U niet mee aan het verstrekken van een vergunning aan de modelvliegclub Assen om hun sport te mogen beoefenen in Assen-Zuid?

2.  Bent U op de hoogte van het feit dat de vereniging een terrein huurt van een particulier, in dit geval een landbouwer?

3.   De vereniging gebruik wil maken van dit terrein in de periode van april-oktober en dan ook nog alleen bij goed weer?

4.   Hoe is het mogelijk dat een zo belangrijk onderzoek,het akoestisch onderzoek, dat voor de vereniging op eigen kosten op uw verzoek is uitgevoerd, ineens onvindbaar blijkt te zijn?

5.  Bent U ook op de hoogte van het de uitspraak van de Raad van State m.b.t. de modelvliegsport t.a.v. geluidsoverlast?

6.  Waarom is er richting de modelvliegclub nooit een ontvangstbevestiging verstuurd van de door U vereiste stukken?

7.   Kunt U aangeven waarom afspraken met deze vereniging niet zijn nagekomen?

( Een betrouwbare overheid houdt zich aan gemaakte afspraken)

8.  Is het College bereid om in overleg met de modelvliegclub te zoeken naar een geschikte locatie indien de beoogde locatie om wat voor reden dan ook, niet voor deze tak van sport geschikt wordt geacht?

9.  Er is sprake van een mogelijke bestemmingsplanwijziging. Wie draait op voor de kosten van een eventuele wijziging van het bestaande bestemmingsplan?

10. Indien de modelvliegclub deze kosten moet betalen, wat zijn dan bij benadering de kosten van een dergelijke wijziging en is de modelvliegclub van dit gegeven in kennisgesteld?

11. Wij en ook het College een goede verstandhouding met alle Asser sportverenigingen van groot belang achten, maar de gang van zaken rond de modelvliegclub voor ons aanleiding zijn geweest tot het stellen van deze vragen.

College, afgaande op de informatie die ons door de modelvliegclub is verstrekt, zijn we niet bepaald vrolijk geworden van deze gang van zaken. Een akoestisch onderzoek dat bij de verkeerde afdeling is terechtgekomen en niet meer te vinden is. Geen kennisgeving van ontvangst van een voor de vereniging belangrijk onderzoek, afspraken die niet worden nagekomen, kortom, niet iets om vrolijk van te worden.

Sport dient door iedereen op zijn/haar manier beoefend te kunnen worden en niet door al-lerlei niet terzake doende argumenten onmogelijk worden gemaakt. Hierbij zij aangetekend   dat veiligheid altijd terzake doet.

Waarom alleen maar tegenwerking en geen medewerking?

Uw reactie met belangstelling tegemoet ziend,

 

Namens de fractie van Stadspartij PLOP,

Egbert Prent

 

Ook een  voor Assen?