Boze open brief PLOP-fractie aan Asser college van B&W

N.a.v. recente ontwikkelingen in Assen, zoals de vestiging van een opvang voor dak- en thuislozen aan de Reest,

de klucht rond het theater van de Nieuwe Kolklach, heeft de fractievoorzitter van PLOP, Ruud Wiersema, naar de pen gegrepen.



Aan    : College van Burgemeester en wethouders gemeente Assen
d.t.v.   : Raadsgriffier dhr. Th. Vlieger
Noordersingel 33
Assen

i.a.a.   : lokale pers Assen


Assen 26 september 2010

Onderwerp : Opvang daklozen en klucht in meerdere bedrijven “De Nieuwe Kolk”

Geacht college.

Enkele maanden geleden heeft een fractiegenoot van ondergetekende uw bestuursstijl vergeleken met die van Noord-Korea. Dat hier sprake was van een beeldspraak hadden sommigen van de collega's niet door.  Zij richten hun reacties dan ook niet op de boodschap maar op de boodschapper.
Zo gaat dat meestal ook bij totalitaire systemen. Ik ben me dan ook volledig bewust van het risico wat ik nu loop met dit schrijven aan u en in afschrift aan de collega's.

Afgelopen week werden wij, maar vooral aanwonende Assenaren  verrast met uw besluit, of zoals buurtbewoners het ervaarden overvallen, om daklozen op te vangen in een voormalig schoolgebouw.
Ons standpunt is dat je als overheid ook verantwoordelijk bent voor de opvang van deze doelgroep.
Zelden maak je het mee dat “de buurt” enthousiast reageert op deze nieuwe buren. Om de buurtbewoners dit dan maar ”door de strot te duwen”, citaat aanwonende, is de slechtste methode denkbaar. Instemming van de gemeenteraad of buurtbewoners is niet nodig dus waarom zou je ze dan betrekken. Stel je voor dat ze met alternatieven komen. Dom onnadenkend en totalitair gedacht.

Enkele dagen hiervoor werd Assen verrast met de mededeling dat het nieuwe theater  in 2012 haar deuren opent. De gemeenteraad mocht dit weer eens via de pers, uit de mond van de nieuwe  theaterdirecteur, vernemen. College verschuil u niet achter de rug van de  theaterdirecteur. Hij mocht slechts de boodschapper zijn van wat u allang wist maar tegen beter weten in en alle ambtelijke adviezen negerend, hield u de raad en inwoners van Assen voor de gek. Hiernaast werd ons nog even medegedeeld dat de post onvoorzien mbt de bouw van het cultureel kwartier nu al bijna op is en dat de BAM voor enkele miljoenen aan claims bij u heeft neergelegd. Welke claims ja daarover kunnen we geen mededelingen maar het komt allemaal wel goed. Totalitair, zelfverzekerd of als een struisvogel de kop in het zand steken en dan roepen ik zie geen enkel probleem.

College u stelt mij teleur. U neemt mij en raad niet serieus. Wat ik u minstens  zo zwaar aanreken u neemt uw inwoners niet serieus.
U loopt weg voor de discussie, u informeert niet, u communiceert niet u mijdt de dialoog en het gesprek met onze inwoners. Ik geef  toe er is enig lef voor nodig om een slechte boodschap te brengen. Maar open, soms ook kwetsbaar op durven te stellen levert veel meer op dan u denkt. Een stad besturen is meer dan wat linten doorknippen of feestjes te openen.
Besturen is vooral ook niet voor lastige klussen weg te lopen en hierover met open vizier inwoners en raad tegemoet te treden.  

Geacht college, wij inwoners van Assen en raadsleden van PLOP hopen van harte dat u iets met deze hartenkreet wil doen anders wordt het heel lastig u nog langer serieus te nemen.

Ruud Wiersema

Fractievoorzitter PLOP

Ook een  voor Assen?