Welstand is willekeur dus weg ermee!

Assen 19 juli 2010                       

Aan: Het College van B&W van de gemeente Assen
Betreft: Afschaffing commissie “Welstand”.

Geacht College,

Ik wend mij tot U naar aanleiding van een 2-tal artikelen in het Dagblad van het Noorden d.d. 12 juli 2010 en 13 juli 2010.
Hierin wordt een conflict tussen de gemeente Assen en Tandartspraktijk De Jong beschreven.
Nu is dit niet een op zich staand geval. De laatste tijd hebben ons veel vaker geluiden bereikt, waarin de door ons zo verfoeide commissie ‘Welstand’ zich doet gelden op een zeer onverkwikkelijke manier.
Aan deze (schijn van?) willekeur, waartegen PLOP zich al jaren verzet, lijkt maar geen eind te komen. Dit ondanks de toezegging van het College dat het functioneren van deze commissie opnieuw tegen het licht gehouden zou worden.
Bovenstaande belofte is gedaan in de Raadsvergadering van 14 januari 2010, waarin het Woonplan Assen 2010-2030 “Een Stad voor iedereen!” werd behandeld.
Tijdens de behandeling van deze notitie bleek er zich, mede door steun uit onverwachte(CDA) hoek, een meerderheid af te tekenen voor afschaffing van “Welstand”.
Op expliciete vragen van PLOP over het betreffende onderwerp deed het College, bij monde van wethouder De Wal, de toezegging nog voor de zomer van 2010 met een notitie te komen, waarin de voor’s en tegen’s van de ‘Welstandscommissie’ op een rij gezet zijn. 
Aan de hand van dit document zou de raad dan een besluit kunnen nemen over het voortbestaan van de commissie.
Nu reageren wij niet alleen omdat er alweer een deadline niet gehaald is, want dat is meer regel als uitzondering! Echter de huidige ontwikkelingen nopen ons ertoe dit onderwerp weer aan de orde te stellen.
Daarom hebben wij de volgende vragen voor U:

1.    Wat is de reden dat de Raad de toegezegde notitie nog niet heeft ontvangen?
2.    Bent U het met ons eens dat de gemeente niet erg geloofwaardig bij zijn inwoners overkomt, als er gehandeld wordt zoals in het krantenartikel wordt beschreven?
3.    Vindt u de tijd ook niet rijp de beleidsregels dusdanig te veranderen?(Als voorgesteld tijdens raadsvergadering 14-01-2010!).
Ik doel hier o.a. op het vooraf vaststellen van een goed             ‘beeldkwaliteitsplan’ met toetsing achteraf. Hierdoor                  zal meer duidelijkheid ontstaan en voorkomt u de                         schijn van willekeur. 
4.    Bent U met ons van mening dat, vooruitlopend op de te verwachten ontwikkelingen m.b.t. het voortbestaan van de “Welstandscommissie’ en de aanpassing van de beleidsregels, het wenselijk is de in de 2e alinea van bovenstaande artikel genoemde voorvallen voorlopig te gedogen? En daarnaast ook ruimhartig om te gaan met de andere nu geldende ‘oude’ beleidsregels?

Uw antwoord met belangstelling tegemoet ziende!

Vriendelijk groet,

Kees Boonzaaijer,
Namens de fractie Stadspartij PLOP

i.a.a. De Media

Ook een  voor Assen?