Hoofdpijndossier De Smelt

Je hebt van die hoofdpijndossiers die zo af en toe langs komen.
De Smelt is er zo één.
In 1996 ging de gemeente bijna kopje onder aan haar eigen ambities. We besloten op kerstavond om van der Most binnen te halen. In 2008 heeft hij er genoeg van en na veel heen er weer gepraat, waarbij het college de rug recht houdt, krijgen we de Smelt terug.
Je zou kunnen denken: nu hebben we de handen vrij, de regie weer in eigen handen en gaan we goed nadenken wat we met de sportaccommodaties in het algemeen gaan doen en de Smelt, een complex uit 1971, in het bijzonder.
Maar nee we gaan hem verkopen aan dhr Smit.

Laten we helder zijn, we hebben niets tegen dhr Smit.
Waar we moeite mee hebben is de keuze om de Smelt voor een zacht prijsje in particuliere handen te geven.

We hebben hiervoor de volgende redenen:
•    In de gehele gemeente Assen leggen we op bijna elk stukje grond die we in de toekomst nodig denken te hebben de wet voorkeursrecht, hier doen we zomaar ruim 10 hectare op een strategische plek in de uitverkoop;
•    Het bedrag van 3.8 miljoen, wat neer komt op ongeveer 50 euro pm2, lijkt aardig maar hier moeten nog wel even de kosten van de verwijdering van de bomen en grondwal en de aanleg van parkeerplaatsen vanaf;
•    In 2013 of 20014 kunnen we de geldbuidel opnieuw trekken als de installaties aangepast moeten worden anders mag meneer Smit de ijsbaan sluiten. Hoe groot, ook in euro's uitgedrukt, is dit risico?;
•    Zwemmen en schaatsen vinden we een basisvoorziening, hier hou je zelf als gemeente regie op;
•    De publieke taakstelling is slecht geregeld en voor zwem- of schaatsverenigingen helemaal niets;
•    In publicaties van dhr. Smit hebben we kunnen lezen dat een kunststof of plasticbaan ook een mooi alternatief is. Nadat eerst van der Most alle binnenhalgebruikers heeft opgeruimd is dit de doodsteek voor het langebaanschaatsen. Het ijs is dan definitief gesmolten, kan de naam Smelt ook weg.
•    Het rapport van Boer en Kroon die ook andere alternatieven aandragen doen we niets mee en wordt in de prullenbak gemikt. Weggegooid geld dus.

Kortom wij delen het enthousiasme niet. Positief is overigens wel dat we geen helicopterlandingsplaats krijgen.
Wat PLOP betreft hadden we de Smelt enkele jaren laten exploiteren. Niet zelf doen maar bijvoorbeeld door Sportfondsenbad of een vergelijkbare onderneming. Goed nadenken ondertussen over welke sportvoorzieningen we nodig zijn en waar je deze wilt realiseren. De werkgelegenheid blijft gegarandeerd en het geld wat erbij moet hebben we liggen. Wij willen dit financieren uit de terugbetaalde 1.8 miljoen door van der Most. Daarnaast hebben we ook nog opbrengsten uit verkoop de Spreng en houden we geld over omdat de bouw van de Stadsbroekhal steeds wordt uitgesteld.

Een gezegde wat we in Assen goed kennen is: buurmansland is maar één keer te koop. Je eigen grond verkopen kan ook maar ééń keer. Wij gaan voor regie op eigen grond, in eigen huis en de belangen van de sport. Deze keuze is te veel gebaseerd op korte termijn denken en korte termijn gewin. Een aantal aspirines helpen tegen hoofdpijn maar dat is maar tijdelijk.

Ruud wiersema

Ook een  voor Assen?